Vegansk protein
Vegansk protein findes i overraskende mange fødevarer.
Her har vi samlet nogle lister over de mest proteinrige veganske fødevarer.
Spring evt. ned til den kategori du er mest interesseret i (klik på den grønne tekst):
Listerne med vegansk protein viser, hvor meget protein 100 gram af hver fødevare indeholder – både de tørrede og de friske.
Bemærk at der er taget udgangspunkt i et gennemsnitligt indhold af protein i hver fødevare. Proteinindholdet varierer ofte lidt fra producent til producent.
Vegansk protein i mel, gryn, frø og kerner
Du bliver nok overrasket over, at der findes allermest vegansk protein i meltypen hvedegluten, der også kaldes seitanmel og vital wheat gluten. Det er noget helt nyt i Danmark. Du kan læse meget mere om vidunder- proteinmelet her.
Tallet på listen med proteinrige veganske fødevarer er ud af 100 gram.
Hvedegluten (fra Nutty Vegan) – 75 gram vegansk protein
Gærflager (Nutty Vegan Glutenfri gærflager) – 49 gram
Peanutmel – 49 gram
Hampefrø (afskallede) – 29 gram
Hørfrø 25 gram
Solsikkekerner 20 gram (ofte mere)
Kikærtemel 19 gram (Nutty vegan øko kikærtemel)>>
Græskarkerner 19 gram
(der findes også græskarproteinpulver, hvor der er hele 55 gram vegansk protein pr 100 gram >>)
- Sesamfrø 18-21 gram
- Birkes 18 gram
- Chiafrø 17 gram
- Hvedeklid 16 gram
- Rød Quinoa 14 gram
- Hvid Quinoa 14 gram >>
- Havregryn 13 gram
- Almindeligt hvedemel 7-12 gram
Proteinrige veganske fødevarer - bælgfrugter og nødder:
Listen med de mest proteinrige veganske fødevarer viser et tal (i gram) ud for hver fødevare. Tallet fortæller proteinindholdet i gram ud af 100 gram af pågældende fødevare.
Bemærk at tallene er proteinindholdet i tørrede veganske fødevarer. Det betyder, at når du eksempelvis koger kikærter, så er proteinindholdet i f.eks. kogte kikærter lavere, idet ærterne suger vand, når de koges. Men der er stadig masser af god vegansk protein i.
Vegansk protein i bønner, linser, nødder og kikærter - ud af 100 gram:
Vegansk protein i bælgfrugter, nødder mv.:
Sojagranulat og -bites (tekstureret sojabønnemel) – 42-49 gram
- Sojabønner 34-36 gram
- Røde linser 27 gram
- Jordnødder 26 gram
- Hestebønner 26 gram
- Brune linser 25 gram
- Kidneybønner 24 gram
- Azukibønner 23 gram (mere info her >>)
- Mungbønner 23 gram
- Pistacienødder 21 gram
- Hvide bønner 21 gram
- Mandler 21 gram
- Pintobønner 21 gram
- Hvide bønner 21 gram
- Sorte bønner 21 gram
- Butterbeans (Lima bønner) 21 gram
- Kikærter 20 gram
- Brune bønner 18 gram
- Cashewnødder 15 gram
Vegansk protein i grøntsager:
Vegansk protein i grøntsager – altså de friske af slagsen.
Her har du en liste over friske, rå grøntsager med mest protein.
Antal gram på listen ud af 100 gram af råvaren.
- Hvidløg 6 gram
- Ærter 5 gram
- Broccoli 5 gram
- Rosenkål 4 gram
- Sugar snaps ærter 3 gram
- Bønnespirer 3 gram
- Majs 3 gram
- Spinat 3 gram
- Hvide asparges 2 gram
- Champignon 2 gram
- Blomkål 2 gram
Nu er der jo ganske naturligt vegansk protein i friske grøntsager. Men det er, som du kan se, ikke super meget. Ikke set i forhold til de tørrede proteinrige veganske fødevarer. Omvendt kan man jo slet ikke undvære friske grøntsager, for de bidrager med alverdens andre gode vitaminer og mineraler. Se kilden til listen med proteinindholdet i grøntsager her.
Vegansk protein >> proteinpasta:
Udover de traditionelle typer vegansk protein i de rå fødevarer, er der også masser af god vegansk næring og protein i de nye typer pasta af bælgfrugter.
Her er et udvalg af proteinrige pastaprodukter på webshoppen: (igen er det proteinindholdet pr 100 gram tørvare, der er indikeret). Klik på hver type for at læse mere.
Vegansk pasta af bælgfrugter er det nye sort, når det gælder vegansk protein. Man behøver faktisk ikke køderstatning til aftensmaden, hvis man blot spiser en proteinholdig type pasta. Og det smarte er, at hver af de forskellige typer bælgfrugter, indeholder alverdens andre sunde næringsstoffer. Alt fra mange kostfibre til mineraler og vitaminer. Og så indeholder denne type pasta langt færre kulhydrater sammenlignet med traditionel pasta af hvede.
Vegansk proteinpulver og veganske proteinbarer:
Et oplagt sted at finde vegansk protein er selvfølgelig i vegansk proteinpulver og veganske proteinbarer.
Her er de typer, du finder her på webshoppen (klik på navnet for at få mere info på varesiden):
- Ærteproteinpulver 82 gram
- Risproteinpulver 80,1 gram
- Spirulinapulver (og tabletter) 60 gram
- Chlorellapulver (og tabletter) 57,5 gram
- Hampeproteinpulver fra BiOrganik 58 gram
- Hampeproteinpulver fra Veganz 50 gram
- Chokolade-proteinpulver 43 gram
- CLEAN Proteinbar med kokos & mandler 30 gram
- CLEAN Proteinbar med kakaonibs 30 gram
- CLEAN Proteinbar med peanuts 31 gram
- Moringapulver 23,1 gram >>
- Proteinbar med brownie-smag 20 gram
- Proteinbar med cookie dough-smag 20 gram
- Proteinbar - Strawberry Cake style 20 gram
Der er selvfølgelig meget vegansk protein i vegansk proteinpulver og veganske proteinbarer. Det er jo netop derfor, at de kan defineres i de kategorier. Vinderne er ærteproteinpulver og risproteinpulver. Risproteinpulver er samtidig én af de typer proteinpulvere, der er nemmest for vores system at fordøje.
Algeproteinerne er også i top. Du kan læse mere om spirulina og chlorellaalger på varesiderne. (Klik på navnet på listen ovenfor).
Se alle typer vegansk protein i form af vegansk proteinpulver, -bars og proteindrikker på shoppen her >>
Hvedegluten - Fødevaren med mest vegansk protein!
Hvedegluten er den type fødevare med mest vegansk protein. Når man ser bort fra eksempelvis risproteinpulver og ærteproteinpulver. Du har måske ikke hørt om proteinmelet før. Det er noget temmelig nyt i Danmark, men noget meget gammelt i Asien.
I Asien kan man spore det helt tilbage til det 7. århundrede, hvor man allerede dengang brugte det som køderstatning. Hvorfor? Fordi det, når det bliver forarbejdet/vasket, nemt kan få en konsistens som kød. Og så er det sprængfyldt med (vegansk) protein.
Hvad er det?
Hvedegluten kaldes også glutenmel, seitanmel og vital wheat gluten – og ja, kært barn har mange navne.
Det er faktisk helt almindeligt hvedemel, der er vasket, så det stort set kun er gluten, der er tilbage. Gluten udgør proteiner i melsorter, og er det, der gør en dej smidig og spændstig.
Idet melet vaskes fri for bl.a. stivelse og kulhydrater, står man tilbage med en melsort med et ekstraordinært højt indhold af vegansk protein. Derfor det topper hvedegluten listen over de mest proteinholdige fødevarer.
Nutty Vegan hvedegluten indeholder 75 gram vegansk protein pr 100 gram.
Hvad kan man bruge det til?
Hvedegluten er en genial vegansk ingrediens, fordi det kan få en konsistens som kød. Når det vel og mærke tilberedes rigtigt (opskrifter nedenfor). Og så giver det en genial luftighed og spændstighed, hvis man skifter lidt almindeligt mel ud med hvedegluten i boller og brød.
TIL KØDERSTATNING: blend krydderier, løg lidt kogte kikærter el. bønner til det bliver ensartet; blend så hvedegluten i – og så har du en ‘kød’-dej, der enten dampes i en gryde med kogende vand el. steg det i ovnen. Førstnævnte metode gør retterne mest saftige. Herunder har du opskrifter med masser af vegansk protein – både med hvedegluten og med sojagranulat:
Vegansk protein mel - hvedegluten
Vores Nutty Vegan Hvedegluten er fremstillet i EU.
Det indeholder 75 gram vegansk protein pr 100 gram
Vegansk protein i opskrifter - med hvedegluten eller sojagranulat som base:
Proteinrige veganske fødevarer - gærflager
Vores Nutty Vegan gærflager (nutritional yeast) er fremstillet i EU.
Det indeholder 49 gram vegansk protein pr 100 gram
Læs mere om hvad det er, og hvad man kan bruge flagerne til her >>