Sort Salt - Kala Namak (æggesmag) 250g

39,00 DKK

På lager

Sort salt fra Himalaya – Kala Namak – fra Nutty Vegan.

Indhold: 250 gram fint, sort salt

Sort salt (Kala Namak – Ayurveda salt) både dufter og smager af æg pga. et højere svovlindhold sammenlignet med almindelig salt.

Næringsindhold og mere info om det særlige ‘ægge’-salt nedenfor.

Del med andre:
Share on facebook
Share on email

Beskrivelse

sort salt kala namak køb online - nutty vegan Sort salt (Kala namak) Ayurveda – næringsindhold pr 100g:

Sort salt (kala namak) fra Nutty Vegan – næringsindhold pr 100g:

  • Energi: 0 KJ / 0 Kcal
  • Fedt: 0 g
  • Kulhydrater: 0 g
  • Fibre: 0 g
  • Proteiner: 0 g
  • Salt: 92,8 g

 

Ingredienser: Fint, sort salt fra Himalaya – Saltet er udvundet i Himalayabjergene i Pakistan.

Hvad er sort salt – Kala Namak?

Sort salt – Kala Namak – er en salttype fra Indien. Det kaldes også sort salt fra Himalaya.

Det startede ud med at være en indisk vulkansalt, der laves ud fra en ældgammel ayurvedisk metode. Udgangspunktet for salttypen er, at det faktisk i grundformen er pink salt (fra Himalaya – som også findes her i shoppen), men det opvarmes så til ekstreme temperaturer, og blandes med indiske urter. Disse urter indeholder bl.a. nogle frø fra en indisk frugttype, der indeholder svovl. Bl.a. derfra kommer ‘æggesmagen’. Sort salt /Kala namak indeholder også spor af sulfater, sulfider, jern og magnesium, der allesammen bidrager med at give den helt særlige duft og smag i salttypen. Derfor er der også mange, der kalder det et gourmetsalt.

Det er som sådan slet ikke noget nyt. Det kan spores helt tilbage fra før år 0, hvor ayurvediske healere brugte det i medicinske sammenhænge.

Vegansk æggesmag

Det er altså svovlindholdet, der giver den lidt kraftige duft af æg, når det bruges i varme retter. Det dufter heftigt af æg, når du eksempelvis bruger sort salt i en god gang vegansk scramble. Det giver selvfølgelig også smagen af æg, og netop derfor er sort salt (Kala namak) så populær en ingrediens hos veganere og vegetarer.

Lige fra posen dufter det ikke så heftigt endda. Men når det tilsættes en varm ret eller varmes op, så vil der stinke af æg. Ja, det vil decideret stinke i hele køkkenet. Men kun kortvarigt, så du behøver ikke at finde næseklemmen frem. Og det er en helt fantastisk smagsgiver, der kan forvandle en avocadomad til en vegansk æggemad.

Hvad smager sort salt fra Himalaya af?

Som nævnt ovenfor, så smager sort salt fra Himalaya af æg pga. de bittesmå mængder af svovl. Men det smager ikke så kraftigt, som du måske vil tro ved den indledende stank (ja, det lugter heftigt til at starte med). Man kan sammenligne det med smagen af blommen fra et æg. Det har en skøn umami-smag, og er genialt, når en veganer har lyst til en ‘æggemad’ eller rør’æg’. Men mange bruger også Kala namak som et krydderi i alle mulige andre retter. For det smager dæleme godt. Saltet tilfører mange gode smagselementer i enhver ret, hvis du erstatter det med almindeligt salt, ikke mindst oven på pålæg på et godt stykke rugbrød eller i en sandwich.

Opskrifter med sort salt Kala Namak

Kala namak er et fantastisk alternativ til salt, især til retter der gerne må smage mere krydret. Det er specielt velegnet til de retter, hvor det gerne må smage lidt af æg. Derfor er saltet så populært i indiske og asiatiske retter som daalretter, chutneys og raitas. I Danmark, og norden generelt, er vi blevet rigtig pjattede med at bruge det til veganske/ vegetariske ‘ægge’retter. Som krydderi i omelet, scrambled eggs (og røræg). Men det er også rigtig godt at drysse på en tomat og avocadomad. Men husk, at du ikke bare skal pøse på af saltet – for det er trods alt salt. Brug det som du vil bruge salt i alle mulige andre retter.

På veganske-opskrifter finder du opskrift med sort salt/ kala namak – både i en scrambled eggs af tofu-opskrift og i en vegansk røræg af kikærtemel. Sidstnævnte har vi lånt herinde – og den finder du her:

kikærtemel opskrifter med sort saltVegansk rør’æg’ af kikærtemel og sort salt

Opskrift på vegansk rør’æg’ af kikærtemel og sort salt (kala namak) til 3-4 personer:

Ingredienser:

  • 65 g kikærtemel (du finder kikærtemel i shoppen her)
  • 120 ml vand + 200 ml vand
  • ½ grøntsagsbouillonterning + 3 spsk varmt vand
  • 1 tsk sort salt
  • 1-2 tsk gurkemeje (giver den let gullige farve)
  • 1-2 tsk smoked paprika
  • 3 spsk gærflager (du finder gærflager her i shoppen)
  • 1 spsk loppefrøskaller (fungerer som æg, men kan udelades – du finder loppefrøskaller her i shoppen)
  • 20-30 gram finthakket løg (kan udelades)

Fremgangsmåde:

  1. Mix kikærtemel, smoked paprika, sort salt, gærflager, gurkemeje og loppefrøskaller. Hæld 120 ml. vand i og rør det sammen, til det bliver en pasta.
  2. Hæld 200 ml vand i en gryde og bring det i kog.
  3. Hæld kikærtepastaen i gryden, og rør det godt sammen med vandet. Rør/pisk i 3-4 minutter (Pas på det ikke brænder på).
  4. Hæld blandingen i en skål, og lad det køle af i mindst ½ time. (Det er smart at lave det dagen før, og lade det stå i køleskabet).
  5. Mos bouillonterning ud i 3 spsk vand. (Hvis du tilsætter løg, er det nu, at det skal hakkes fint)
  6. Hæld den afkølede kikærte-masse på en stegepande, og tilsæt vand-bouillon og finthakkede løg.
  7. Vend/mix det hele godt sammen.
  8. Varm det på panden i ca. 5 minutter, og lad det trække i 5-10 minutter mere, inden servering.

sort salt kala namak - hvad er sort saltEr sort salt sundere end almindeligt salt?

Sort salt indeholder mindre natrium end almindeligt salt, og det er natrium, der er forbundet med et for højt blodtryk. Så allerede der er der et plus. Derudover indeholder Nutty Vegan’s sort salt flere mineraler end traditionelt salt. Akkurat som pink salt fra Himalaya. Derudover er der ikke de store forskelle.

Og husk at det altså er et salt. Så selvom det kan være fristende at pøse på, så har det, udover æggesmagen, altså også en funktion som salt.

Nutty Vegan – 100% dansk og 100% plantebaseret

Denne type sort salt fra Himalaya har vi fået produceret til vores Nutty Vegan brand. Især fordi vi anser det for en genial ingrediens, der gør plantebaseret kost endnu mere vidtfavnende.

Nutty Vegan er vores eget brand, og det er 100% dansk – trods det engelske navn. Formålet med vores Nutty Vegan-produkter er at gøre de ellers lidt svært-tilgængelige ingredienser til plantebaseret madlavning tilgængelige ét sted. Det skal nemlig være både nemt og prisoverkommeligt at leve uden de animalske produkter. Så du vil i fremtiden se en stor udvidelse af vores eget sortiment.

Se alle Nutty Vegan-produkter her >>

Yderligere information

Vægt0.25 kg

TILMELD DIG NYHEDSBREVET