VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Søg

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - VEGANSK WEBSHOP

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Gærflager (nutritional yeast) Glutenfri – 150g

39,95 kr.

På lager

Gærflager (nutritional yeast) – glutenfri – fra Nutty Vegan

Indhold: 150 gram (genluk på posen) Findes også i pose med 300 gram >>

De geniale små gærflager er ultra sunde, og de bruges hovedsageligt som en umami-smagsgiver. Flagerne (kaldes også nutritional yeast og ernæringsgær) er sprængfyldt med protein, vitaminer (herunder B-vitaminer) og kostfibre. De giver en fantastisk oste- og lidt nøddeagtig smag.

Er gærflager sunde? Hvad er næringsværdien? Hvordan laves de? Hvad kan de bruges til? Læs med nedenfor.

Beskrivelse

gærflager nutty vegan nutritional yeast danskGærflager (nutritional yeast) fra Nutty Vegan – næringsindhold:

Gærflager (nutritional yeast) (glutenfri) fra Nutty Vegan – næringsindhold pr 100 gram:

 • ENERGI 1370 KJ/ 327 KCAL 
 • FEDT 5 g Heraf mættet fedt 1,7 g 
 • KULHYDRATER  9 g Heraf sukkerarter 8 g 
 • KOSTFIBRE  27 g 
 • PROTEIN  49 g 
 • SALT   0,5 g 

 

Vitaminer pr 100g:

 • B1: 30mg
 • B2 4 mg
 • B3: 23 mg
 • B5: 7 mg
 • B6: 3 mg
 • B12: 0,3 μg

 

Mineraler pr 100 gram:

 • Kalium: 2200 mg
 • Fosfor: 1500 mg
 • Magnesium: 150 mg
 • Calcium: 125 mg

 

Gærflager (nutritional yeast / ernæringsgær) indeholder bl.a. mange forskellige B-vitaminer, calcium, folsyre, jern, zink og magnesium. Proteinerne indeholder alle essentielle aminosyrer. Læs mere om de forskellige sunde egenskaber, og om hvordan de rent faktisk laves nedenfor.

Gærflager (nutritional yeast) – fra Nutty Vegan – indhold:

Posens indhold: 100% inaktive/ tørrede gærflager (nutritional yeast / ernæringsgær) – glutenfri.

Oprindelse: Frankrig. 

Opbevares tørt, mørkt, køligt, ikke sammen med stærktlugtende fødevarer og tætlukket (der er genluk på posen).

Find endnu mere info om gærflager generelt under billedet. Bl.a. hvordan de laves, og hvad de kan bruges til.

gærflager nutritional yeast til vegansk ost Nutty Vegan

Hvad er gærflager? (Nutritional yeast på dansk)

Gærflager, der på engelsk kaldes nutritional yeast, kendes også som ernæringsgær i Danmark. Det er tørret og inaktivt gær. Det har dog intet at gøre med det gær, du kender og bruger til bagning. Slet ikke. Så selvom navnet lyder en anelse sært, så tag ikke fejl; gærflager er super sunde, og de smager fantastisk. De kan faktisk sagtens spises ‘rå’ – altså direkte fra posen. Selvom det nok er de færreste, der gør det. At flagerne samtidig giver en fantastisk smag – oste-agtig med et lille hint af nødder – gør flagerne til et fantastisk godt krydderi. Det er også dét, de skønne flager primært bruges som. Især for flagernes ostesmag, så du eksempelvis kan lave hjemmelavet vegansk ost og mornay sauce/ bechamel sauce. (Opskrifter nedenfor).

Flagerne kan bruges i alverdens typer af retter. Derfor bliver det mere og mere populært at bruge dem i stort set alle former for madlavning. Man kan også bruge dem som en smagsgivende jævner i f.eks. saucer, supper og gryderetter. Derfor er de netop oplagte til hjemmelavet ostesovs (bechamel, mornay, carbonara mv.).

Hvis du har set meget på engelske og/eller amerikanske opskrifter, kaldes de små smagsgivende flager for nutritional yeast. De skal ikke forveksles med ‘brewer’s yeast’, der som navnet antyder, bruges til at brygge øl. Netop fordi gærflagerne er så sunde, kaldes de også ernæringsgær på dansk. Kært barn har mange navne.

Hvordan laves nutritional yeast/ gærflagerne?

gærflager fra nutty vegan - nutritional yeast

Man laver gærflager (nutritional yeast) ved at dyrke en gærtype på naturlige næringsstoffer. Det er tit glukose fra sukkerrør eller roemelasse, der bliver brugt som basis for dyrkningen af de inaktive flager.

Når dyrkningen har nået et vidst stadie, bliver gærens egenskaber deaktiverede via varmebehandling. Herefter høstes gæren, tørres, smuldres og pakkes. Og voila; gærflager.

Hvordan ser de ud?

Man kan sammenligne gærflagernes udseende med fintrevet, tørret parmesanost, som du kan se på billederne. Det er små hvide/gullige flager der, trods at de er veganske, bidrager med en lækker umami-ostesmag. Også derfor er de et storhit, hos de der gerne vil lave hjemmelavet vegansk ost (opskrift) og ostesovse som vegansk mornay sauce og bechamelsauce (opskrift).

Nutty Vegan glutenfri gærflager / nutritional yeast er mere lyse end mange andre varianter. Det er de fordi, der ikke er tilsat andet end rene flager. Derfor er de også meget velegnede, når man for eksempel gerne vil lave hjemmelavede hvide oste – eksempelvis vegansk mozzarella. Hvis du gerne vil have en mere gul farve, kan du evt. tilsætte lidt gurkemeje eller paprika eller karry.

Men de sunde og smagsgivende flager kan bruges til meget mere – mere nedenfor.

Er gærflager sunde:

Som du kan se i næringsinfoen ovenfor, er gærflager super sunde. Med masser af proteiner (af høj kvalitet), vitaminer, mineraler og kostfibre er flagerne helt i top på sundhedsskalaen.

Men det er ikke alt. Der er mere – meget mere.

Kvalitetsprotein med alle 9 essentielle aminosyrer

Gærflager (nutritional yeast) indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer, der eksempelvis også findes i kød og mejeriprodukter. Men flagerne er selvfølgelig 100% veganske. De essentielle aminosyrer ligger i flagernes proteinstruktur, og de er blandt andet med til at vedligeholde kroppens vitale funktioner. Lige præcis disse aminosyrer kan kroppen ikke selv producere. Derfor er det vigtigt, at man kan få dem gennem sin kost.

I forhold til mængden af proteiner er gærflager også helt exceptionelle. En spiseskefuld flager indeholder cirka samme proteinmængde som et æg. Og ja, du kan sagtens spise dem rå (lige fra posen).

Vitaminer og kostfibre i rå mængder i nutritional yeast

Gærflager (nutritional yeast) er kilde til mange andre super sunde næringsstoffer ud over det store proteinindhold. Der er nemlig også mange kostfibre, mineraler og vitaminer i flagerne.

For veganere er det især sammensætningen af B-vitaminer, der er bemærkelsesværdig. Så når du kombinerer gærflagerne med en varieret kost, er de et overordentligt godt supplement til at få nok fibre, mineraler, proteiner og vitaminer. Men der er faktisk mere endnu.

Gærflager indeholder antioxidanter

gærflager køb nutritional yeast dansk

Gærflager indeholder de 2 naturlige antioxidanter glutathion og selenomethionin. De antioxidanter er med til at beskytte vores celler fra skader fra blandt andet frie radikaler og tungmetaller*. Antioxidanterne hjælper også kroppen med at fjerne miljøbaserede toksiner**. Når man spiser mad, der er rig på antioxidanter – som f.eks. gærflager, grøntsager, korn og frugt – bliver niveauet af antioxidanter i din krop boostet. Og det er rigtig godt for dit helbred.

*Mere om frie radikaler hos netdoktor.dk – **Mere om antioxidanter hos sundforskning.dk

Andre fordele ved gærflager / nutritional yeast

Ifølge amerikansk forskning viser resultaterne, at gærflager (nutritional yeast) også kan have en reducerende effekt på kolesteroltallet (indeholder beta glucan). Og de kan hjælpe til at mindske inflammation. Ikke mindst; flagerne kan gavne immunforsvaret. Læs evt. denne artikel (engelsk), der henviser til forskellige amerikanske studier og forskningsresultater. Bemærk at der er skrevet ‘kan’, for det er ikke et produkt, vi har forsket i i Danmark – endnu. Men nu er det jo nok også noget helt nyt for de fleste. Så mon ikke analysen og forskningen kommer.

Hvad kan man bruge gærflager til?

Man behøver selvfølgelig slet ikke at være vegetar eller veganer for at bruge gærflager. Grunden til at flagerne er så populære, hos de der spiser plantebaseret, er, som beskrevet ovenfor, at flagerne bidrager med mange vigtige næringsstoffer.

Men det vigtigste er helt klart flagernes smag. Gærflager brugt som krydderi, er en super god smagsgiver. Har du ikke prøvet dem, er det næsten et must.

Du kan blandt andet bruge gærflagerne (nutritional yeast) sådan her (Opskrifter længere nede på siden):

 

Ja, generelt er der ingen ende på mulighederne for at bruge de små flager, for de giver en fantastisk smag til rigtig mange retter. Og hver gang du bruger dem, tilsætter du lige lidt ekstra protein, fibre, vitaminer og mineraler til din mad. Det er vidst win win.

Gærflager opskriftervegansk ost opskrift med nutritional yeast

Du finder masser af spændende opskrifter med gærflager (nutritional yeast) på veganske-opskrifter.dk

Her på siden finder du f.eks. opskrifter med gærflager på:

 

Yderligere information

Vægt 0,15 kg