Gærflager (nutritional yeast) 100g

29,00 DKK 20,00 DKK

På lager

Gærflager (nutritional yeast) – glutenfri – fra Nutty Vegan

SOMMERTILBUD I BEGRÆNSET PERIODE

Indhold: 100 gram (genluk på posen)

De geniale små gærflager er ultra sunde, og de bruges hovedsageligt som en umami-smagsgiver. Flagerne (kaldes også nutritional yeast og ernæringsgær) er sprængfyldt med protein, vitaminer (herunder B-vitaminer) og kostfibre. De giver en fantastisk oste- og lidt nøddeagtig smag.

Er gærflager sunde? Hvad er næringsværdien? Hvordan laves de? Hvad kan de bruges til? Læs med nedenfor.

Del med andre:
Share on facebook
Share on email

Beskrivelse

gærflager køb nutrional yeast danskGærflager (nutritional yeast) fra Nutty Vegan – næringsindhold:

Gærflager (nutritional yeast) (glutenfri) næringsindhold:

  • ENERGI 1370 KJ/ 327 KCAL 
  • FEDT 5 g Heraf mættet fedt 1,7 g 
  • KULHYDRATER  9 g Heraf sukkerarter 8 g 
  • KOSTFIBRE  27 g 
  • PROTEIN  49 g 
  • SALT   0,5 g 

 

Bedst før ofte god efter: 03/07 2021

Gærflager indeholder bl.a. mange forskellige B-vitaminer, calcium, folsyre, jern, zink og magnesium. Proteinerne indeholder alle essentielle aminosyrer. Læs mere om de forskellige sundhedsmæssige egenskaber og hvordan det egentligt laves nedenfor.

Gærflager (nutritional yeast) – fra Nutty Vegan:

Posens indhold: Inaktive, tørrede gærflager (nutritional yeast) – glutenfri. Oprindelse: Frankrig. Genluk på posen.

Opbevares tørt, køligt, ikke sammen med stærktlugtende fødevarer og tætlukket.

Find endnu mere info om gærflager generelt under billedet.

gærflager nutritional yeast til vegansk ost Nutty Vegan

Gærflager – hvad er det? (Nutritional yeast på dansk)

Gærflager, der på engelsk kaldes nutritional yeast, er tørret og inaktivt gær. Det har ikke noget som helst at gøre med det gær, du kender til bagning. Overhovedet ikke. Så selvom navnet lyder lidt sært, så tag ikke fejl; gærflager er super sunde. Og kan sagtens spises ‘rå’. At de samtidig giver en fantastisk smag – oste-agtig med et hint af nødder – gør flagerne til et super godt krydderi i alverdens typer af retter. Og derfor bliver det mere og mere populært at bruge dem i stort set alle former for madlavning.

Hvis du har set meget på engelske opskrifter, kaldes de nutritional yeast, som ikke skal forveksles med ‘brewer’s yeast’, der som navnet antyder, bruges til at brygge øl.

Hvordan laves gærflager /nutritional yeast?

gærflager køb online nutritional yeast

Man producerer gærflager (nutritional yeast) ved at dyrke en gærtype på naturlige næringsstoffer. Det er tit glukose fra sukkerrør eller roemelasse, der bliver brugt som basis for dyrkningen af de inaktive flager.

Når dyrkningen har nået et vist stadie, bliver gærens egenskaber deaktiveret via varmebehandling. Så bliver gæren høstet, smuldret og pakket. Og voila; gærflager.

Hvordan ser de ud?

Man kan sammenligne gærflagernes udseende med fintrevet, tørret parmesanost, som du kan se på billederne. Det er små hvide/gullige flager der, trods at de er veganske, bidrager med en lækker umami-ostesmag. Også derfor er de et storhit hos de der gerne vil lave hjemmelavet vegansk ost og ostesovse som mornay sauce og bechamelsauce.

Nutty Vegan gærflager / nutritional yeast er mere lyse end mange andres varianter. Bl.a. fordi der ikke er tilsat alverdens tilsætningsstoffer. Derfor er de også meget velegnede, når man for eksempel gerne vil lave hjemmelavede hvide oste – eksempelvis vegansk mozzarella. Hvis du gerne vil have en mere gul farve, kan du evt. tilsætte lidt gurkemeje eller paprika eller karry.

Men de sunde og smagsgivende flager kan bruges til meget mere – se nedenfor.

Er gærflager sunde:

Som du kan se i næringsinfoen ovenfor, er gærflager super sunde. Med masser af proteiner (af høj kvalitet), vitaminer, mineraler og kostfibre er flagerne helt i top på sundhedsskalaen.

Men det er ikke alt. Der er mere – meget mere.

Kvalitetsprotein med alle 9 essentielle aminosyrer

Gærflager (nutritional yeast) indeholder alle de 9 essentielle aminosyrer, der eksempelvis også findes i kød og mejeriprodukter. Men flagerne er selvfølgelig 100% veganske. De essentielle aminosyrer ligger i flagernes proteinstruktur, og de er blandt andet med til at vedligeholde kroppens vitale funktioner. Lige præcis disse aminosyrer kan kropen ikke selv producere. Derfor er det vigtigt, at man kan få dem gennem sin kost.

I forhold til mængden af proteiner er gærflager også helt exceptionelle. En spiseskefuld flager indeholder cirka samme proteinmængde som et æg.

Vitaminer og kostfibre i rå mængder i nutritional yeast

Gærflager (nutritional yeast) er kilde til mange andre super sunde næringsstoffer ud over det store proteinindhold. Der er nemlig også mange kostfibre, mineraler og vitaminer i flagerne.

For veganere er det især sammensætningen af B-vitaminer, der er bemærkelsesværdig. Så når du kombinerer gærflagerne med en varieret kost, er de et overordentligt godt supplement til at få nok fibre, mineraler, proteiner og vitaminer. Men der er faktisk mere endnu.

Gærflager indeholder antioxidanter

gærflager køb nutritional yeast dansk

Gærflager indeholder de 2 naturlige antioxidanter glutathion og selenomethionin. De er med til at beskytte vores celler fra skader fra blandt andet frie radikaler og tungmetaller*. Antioxidanterne hjælper også kroppen med at fjerne miljøbaserede toksiner**. Når man spiser mad, der er rig på antioxidanter – som f.eks. gærflager, grøntsager, korn og frugt – bliver niveauet af antioxidanter i din krop boostet. Og det er rigtig godt for dit helbred.

*Mere om frie radikaler hos netdoktor.dk – **Mere om antioxidanter hos sundforskning.dk

Andre fordele ved gærflager / nutritional yeast

Ifølge amerikansk forskning viser resultaterne, at gærflager (nutritional yeast) også kan have en reducerende effekt på kolesteroltallet (indeholder beta glucan), og de kan hjælpe til at mindske inflammation. Ikke mindst; flagerne kan gavne immunforsvaret. Læs evt. denne artikel (engelsk), der henviser til forskellige amerikanske studier og forskningsresultater. Det er ikke noget, vi har forsket i i Danmark – endnu. Men nu er det jo nok også noget helt nyt for de fleste. Så mon ikke forskningen kommer.

Hvad kan man bruge gærflager til?

Man behøver selvfølgelig slet ikke at være vegetar eller veganer for at bruge gærflager. Grunden til at flagerne er så populære, hos de der spiser vegetabilsk, er, som beskrevet ovenfor, at flagerne bidrager med mange vigtige næringsstoffer.

Men det vigtigste er helt klart flagernes smag. Gærflager brugt som krydderi, er en super god smagsgiver. Har du ikke prøvet dem, er det næsten et must.

Du kan blandt andet bruge gærflagerne (nutritional yeast) sådan her (Opskrifter længere nede på siden):

  • Som ostesmagsgiver i hjemmelavet vegansk ost
  • Som krydderi i (plante)fars til bøffer eller deller
  • Som krydderi i hjemmelavet pålæg som pølser og postejer
  • Drys det over pastaen som en slags vegansk parmesan
  • Som umami-smagsgiver i gryderetter
  • Som ostesmagsgiver i vegansk mornay eller bechamelsauce
  • Drys det over popcorn

 

Ja, generelt er der ingen ende på mulighederne for at bruge de små flager, for de giver en fantastisk smag til rigtig mange retter. Og hver gang du bruger dem, tilsætter du lige lidt ekstra protein, fibre, vitaminer og mineraler til din mad. Det må være win win.

Gærflager opskriftervegansk ost opskrift med nutritional yeast

Du finder masser af spændende opskrifter med gærflager (nutritional yeast) på veganske-opskrifter.dk

Her på siden har vi eksempelvis lånt opskrifter med gærflager på:

Yderligere information

Vægt0.1 kg

TILMELD DIG NYHEDSBREVET