VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Søg

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - VEGANSK WEBSHOP

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Kikærtemel – Økologisk

35,00 kr.

På lager

Kikærtemel – Økologisk – fra Bauckhof

Indhold: 500 gram

Kikærtemel har et højt indhold af proteiner og kostfibre.

Melet bruges bl.a. som fiber- og proteinrig erstatning for hvedemel, og er helt glutenfrit. Og så er det fantastisk til at binde plantefars, når du laver veggie-burgere eller postejer. Eller brug det til at lave vegansk omelet eller vegansk rør’æg’ (opskrift nedenfor).

Læs mere om næringsindhold, hvad det er, og hvordan du kan bruge det nedenfor

Beskrivelse

Kikærtemel (økologisk) – Næringsindhold pr 100g:

Kikærtemel – økologisk certificeret – fra Bauckhof – næringsindhold per 100 gram:

  • Energi: 1443 KJ / 344 kcal
  • Fedt: 5,9 g – heraf mættet fedt: 1,1 g
  • Kulhydrater: 44 g – heraf sukkerarter: 2,4 g
  • Fibre: 16 g
  • Protein: 19 g
  • Salt: 0,06 g

 

Indhold: Kikærtemel* / formalede kikærter* – *Økologisk certificeret. Opbevares tørt, køligt og tætlukket.

Glutenfri. Allergenefri.

kikærtemel køb onlineKikærtemel

Kikærtemel er selvfølgelig lavet af kikærter. Det siger nok sig selv. Kikærter kaldes bl.a. også garbanzobønner, og det er de hele ukogte, tørrede ærter, der males til mel. Herefter sies de små skaller fra, og så står du med fint, rent kikærtemel.  Når kikærterne er malet til mel, får melet en lidt nutty smag (altså en anelse nøddeagtig). Og så indeholder det masser af gode fibre og proteiner (mere nedenfor). Men husk at kikærtemel skal tilberedes godt, inden det spises. Man skal ikke spise det rå, for det smager decideret fælt.

Kikærtemel kaldes også garbanzomel og grammel. Det har været kendt og brugt i Asien og en del af Europa i århundreder.

Måske du er stødt på det i italienske og franske varianter af snacks og bagværk. Men vi er blevet eksperter i at bruge det i Danmark. Eksempelvis til glutenfri bagning, protein- og glutenfri pandekager, i postejer og ikke mindst; i plantefars. Det fungerer som et rigtig godt bindemiddel, og er efterhånden blevet et must i det plantebaserede køkken.

Opskrifter med kikærtemel:

Her er et par opskrifter med kikærtemel, der ligger her på webshoppen:

 

Du finder også en nem opskrift på glutenfri veganske madmuffins med kikærtemel på veganske-opskrifter.dk.

Og så er der masser af kikærtemel-opskrifter i Thomas Erex’ kogebog ‘Veganske livretter’, og selvfølgelig den nye kogebog ‘Kærlighed & Kikærter’, som du også kan købe her på webshoppen >>. I sidstnævnte kogebog er der endda en opskrift på hjemmelavet tofu lavet af kikærtemel i stedet for sojabønner. Thomas Erex er en af de mest populære veganske madbloggere, og er stifter af Danmarks Veganske Forening; Mad med Medfølelse. Og er der nogen, der ved noget om vegansk madlavning, er det ham.

Her har du en nem opskrift på vegansk ‘rør’æg (eller veganske scrambled eggs om du vil):

Vegansk rør’æg’:

Opskrift på vegansk rør’æg’ af kikærtemel til 3-4 personer:

Ingredienser:

  • 65 gram kikærtemel
  • 120 ml vand + 200 ml vand
  • ½ grøntsagsbouillonterning + 3 spsk varmt vand.
  • 1 tsk sort salt (sort salt giver en æggesmag og duft – du finder sort salt her på shoppen)
  • 1-2 tsk gurkemeje (giver den gule farve)
  • 1-2 tsk smoked paprika
  • 3-4 spsk gærflager (du finder gærflager her i shoppen)
  • 1 spsk loppefrøskaller (kan udelades, men er med til at give et fiberboost – du finder loppefrøskaller her på shoppen)
  • 20-30 gram finthakket løg (kan udelades)

Fremgangsmåde:

  1. Bland/mix kikærtemel, smoked paprika, sort salt, gærflager, gurkemeje og loppefrøskaller. Hæld 120 ml. vand i blandingen, og rør det sammen til en pasta.
  2. Hæld 200 ml vand i en gryde og kog vandet op.
  3. Hæld mel-pastaen i gryden, og rør det godt sammen med vandet. Rør/pisk i 3-4 minutter (Pas på det ikke brænder på).
  4. Hæld så blandingen i en skål, og lad det køle af. (Lav det gerne dagen før, og lad det stå i køleskabet).
  5. Mos bouillonterning med 3 spsk vand, og hak løget fint.
  6. Hæld den afkølede blanding på en pande, tilsæt vand-bouillon og løg.
  7. Mos det lidt ud, så væske og løg vendes ind i blandingen.
  8. Varm dine veganske scrambled eggs i ca. 5 minutter, med lidt , og lad det trække i 5-10 minutter mere, inden du serverer det.

 

Du finder flere kikærtemel opskrifter på veganske-opskrifter.dk – bl.a. vegansk omelet af kikærtemel

Kikærtemel – andre anvendelser

Mange bruger kikærtemel som erstatning for mel i bagværk, pandekager og andre brød-typer. Opfindsomme veganere er også begyndt at bruge det til at lave hjemmelavede oste, vegansk røræg, omelet og meget mere. Reelt set kan du også lave hjemmelavet kikærtepasta.

Når du laver hjemmelavet plantefars, er det også en rigtig god erstatning for æg. Kikærtemel binder nemlig farsen ekstra godt sammen. Her er de gode proteiner og fibre også med til at højne sundhedsfaktoren.

I Sydfrankrig bruges melet også som en slags polenta. Det afkøles, skæres ud og frituresteges. Retten kaldes panisse. Vi kan også bare kalde det kikærtefritter, for at gøre det mere dansk-lydende. I Italien laver de farinata af kikærtemel. Farinata er en stor ovnstegt pandekage, der skæres ud i skiver, og serveres som snack.

Glutenfri mel

Kikærtemel bruges også som glutenfri mel hos glutenallergikere, og de der vil skære ned for indtaget af hvede generelt. Melet bruges blandt andet på grund af dets evne til at give glutenfri brød mere tekstur. Også her bruges det, for at få brødet til at hænge bedre sammen – altså pga. binde-evnen. (Som med plantefars mv.). Husk dog, at du ikke kan erstatte alt mel i en opskrift med kikærtemel. (Med mindre du laver kikærtepandekager el. kikærtepasta). Hvis man kun bruger kikærtemel til f.eks. plantefars eller til brød, så vil resultatet blive lidt smattet. (Brug eksempelvis tapiokamel, chufa mel, arrowroot pulver eller bananmel i kombination til glutenfri bagning).

Generelt er kikærtemel et meget sundt alternativ i den glutenfri verden, idet andre glutenfri meltyper (som rismel og kartoffelmel) ofte bare tilføjer tomme kalorier. Og det er der ikke så meget ved.

Er kikærtemel sundt?

Svaret er JA, for kikærtemel indeholder alverdens gode næringsstoffer. Kikærter (og mel deraf) indeholder eksempelvis mange mineraler. Bl.a. jern, folat, fosfor, mangan og mange gode kostfibre. Udover de gode proteiner selvfølgelig.

Noget andet er, at når man bruger melet frem for eksempelvis hvedemel, giver det en helt anden mæthedsfornemmelse. Den øgede fornemmelse af mæthed, skyldes de mange proteiner og fibre, der findes i kikærter. Hvis man sammenligner det med eksempelvis hvedemel. Samtidig sørger det høje fiberindhold for, at kulhydraterne absorberes langsommere i kroppen. Det er derved med til at holde blodsukkeret på et balanceret niveau. Og generelt har det et lavt glykæmisk indeks, der er en indikator for, hvor meget fødevarer højner blodsukkeret, når det fordøjes.

Fibrene i kikærter og kikærtemel har også en positiv effekt på tarmfloraen. Som et højt fiberindhold i fødevarer jo har – lidt á la loppefrøskaller. Kikærter indeholder opløselige fibre og phytosteroler, der begge er med til at sænke den dårlige type kolesterol.

Protein i kikærter

Protein i kikærter er noget af det bedste protein, man kan få. Det er bl.a. fordi kikærter indeholder næsten alle essentielle aminosyrer – på nær en enkelt; methionin. For at leve en sund livsstil, er det vigtigt at få alle essentielle aminosyrer inkluderet i sin kost. Men det er nemt at finde methionin, for det findes bl.a. i mange gængse typer af korn, nødder, frø og også i havre (og havregryn). Derfor er kikærtemel et rigtig godt proteinalternativ eller supplement til kød- og mejeriprodukter.

Kroppen har behov for proteiner for at opbygge muskler og for at genopbygge muskler og væv ved skader og sygdom. Og så spiller proteiner en stor rolle i forbindelse med at holde vægten i balance.

Pasta af kikærtemel

Pasta af kikærtemel og andre bælgfrugter er det nye sort. Idet vi er begyndt at spise meget mere plantebaseret, er der nogle forudseende producenter, der har været vågne i timen. Det helt nye er kikærtepasta (af kikærtemel) og linsepasta (af linsemel), som vi har flere varianter af her på shoppen. Se alle typer vegansk pasta af kikærter, linser, ærter mv. her >>.

Kikærtepasta er helt genialt, fordi kikærter indeholder så mange proteiner, at man faktisk helt kan undvære kødet, når man spiser pasta lavet af kikærter. I stedet kan du lave en lækker ostesauce (se eks. opskriften på mornay sauce her). Eller købe en god krydret tomatsovs, og så er der hurtig, sund og proteinrig aftensmad – der smager skønt. Du finder også linsepastaboghvedepasta mv. her på shoppen. Proteiner, fibre og lækker mad går du ikke ned på her.

Yderligere information

Vægt 0,5 kg
Antal

1, 2, 3