Beskrivelse
Loppefrøskaller (Husk fibre) – næringsindhold:
Loppefrøskaller Økologiske (psyllium husk fibre) fra Clasen BIO.
Næringsindhold pr 100 gram:
- ENERGI 795 KJ/ 198 KCAL
- FEDT 1,5 g Heraf mættet fedt 0,2 g
- KULHYDRATER <1 g – Heraf sukkerarter <1 g
- KOSTFIBRE 85,5 g
- PROTEIN 3,3 g
- SALT 0,13 g
Ingredienser: Loppefrøskaller* (psyllium husk fibre), *økologisk certificeret. GMO-fri. Glutenfri.
Allergener: kan indeholde spor af peanuts og skalfrugter (nødder).
Anvendelse som kost-supplement: rør 1-2 tsk (5-10g) ud i væske (f.eks. vand, juice eller i en smoothie).
Loppefrøskaller – hvad er det?
Loppefrøskaller (husk fibre) stammer fra frøene, på en plante der hedder Plantago Ovata. Denne plante dyrkes især i Indien, Asien og i mellemøsten. Plantaga Ovata-planten er af vejbredfamilien. Selve frøskallerne kaldes Psyllium Husk på engelsk. Du forbinder måske ordene Husk fibre med loppefrøskaller i forvejen, og især ordet HUSK.
Loppefrøskaller er meget populære i Danmark på grund af egenskaberne fra de mange fibre (85,5 g pr 100 g). Det fungerer også som vegansk æg i bagværk, og er derfor en naturlig følgesvend til veganske produkter. Men man kan også bruge loppefrøskaller som en hjælp til at binde dejen i glutenfri bagning. Også her fungerer det lidt som æg.
Psyllium husk fibre er en naturlig kilde til kostfibre
Loppefrøskaller (psyllium husk fibre) er en kilde til naturlige fibre, der er opløselige i vand.
Med hele 85 gram kostfibre pr 100 gram, er der vidst ingen tvivl om, hvorfor nogle betegner skallerne som en god fiberkilde. De bitte små skaller bruges blandt andet også af de på KETO kost og LCHF på grund af det lave indhold af kulhydrater og selvfølgelig i forhold til de mange kostfibre.
Samtidig er skallerne glutenfri, så også glutenallergikere kan bruge dem.
Loppefrøskaller og deres evne til at absorbere væske:
Loppefrøskaller absorberer noget af væsken i tarmen – afhængigt af hvor mange skaller du indtager. Men derfor er det også vigtigt, at du drikker rigeligt med væske i kombination med indtagelse af skallerne. Loppefrøskaller kan binde 20 gange deres egen vægt af væske.
Anvendelsesforslag
Udover at du kan drysse 1-2 tsk over din müsli, havregrød mv., og kan bruge Husk Fibre / loppefrøskaller i bagværk og plantefars, så kan du også bruge dem ved at røre det ud i væske. Bland 1-2 tsk med vand, juice eller blend det med, når du laver smoothies eller shakes.
Det er vigtigt at huske at drikke rigeligt med væske, når man spiser loppefrøskaller.
Brug loppefrøskaller som vegansk æg i bagværk
Loppefrøskaller kan også fungere som bindemiddel – og derfor som vegansk æg – i alt fra bagværk til plantefars. Tilsæt eksempelvis 1-2 spiseskefulde frøskaller, når du bager boller eller brød. Det binder det godt sammen – og det er win win, for så tilfører du også ekstra fibre.
Det er også meget almindeligt, at bruge loppefrøskaller (psyllium husk fibre), som æggeerstatning i plantefars, hvor de fiberrige skaller igen er med til at få ‘farsen’ til at hænge godt sammen.
Prøv eksempelvis denne opskrift på sukkerfri vegansk nøddekage
Husk fibre til glutenallergikere
Loppefrøskaller (psyllium husk fibre) kan med stor fordel anvendes til glutenfri bagning og madlavning.
Når man bager glutenfrit, kan brødet nemt blive for tørt. Ved at tilsætte et par spiskeskefulde frøskaller, kan især brød og boller hænge bedre sammen, og det giver en mere blød og smidig struktur.
Brug eksempelvis loppefrøskaller til bagning sådan her:
- Bland skallerne sammen med de tørre ingredienser, inden du tilsætter de våde ingredienser.
- Brug frøskallerne som en slags æg (æggeerstatning) ved at opløse dem i lidt vand. Lad blanding trække nogle minutter, så det bliver tykt, og tilsæt det så til dejen.
Glutenfri bagning – andre produkter
Hvis du søger mel til glutenfri bagning (og madlavning) kan du blandt andet finde glutenfri tapiokamel, kikærtemel, arrowroot pulver og bananmel her på shoppen. Se hele den glutenfri kategori her >>