Beskrivelse
Agar agar pulver økologisk – vegansk gelatine og husblas
Agar Agar-pulver kan du kalde for en slags vegansk gelatine og/eller vegansk husblas. Det bruges som gelering og som fortykningsmiddel – og også som jævner. Det er helt smagsneutralt, så du kan bl.a. bruge det til at lave vegansk ost, fromage, mousse, ‘kød’pølse, geleer, blød vingummi og meget andet (opskrifter nedenfor). Man skal ikke bruge meget agar-pulver ad gangen, så posens indhold holder længe.
Bemærk: Pulveret skal, i kombination med væske, opvarmes til mindst 85 grader, før gelerings-evnen sætter ind.
Pulveret er udvundet af alger, der tørres og males til fint pulver. Så skulle man måske tro, at det så lugter af hav, men det er lugt- og smagsneutralt, så algerne kan ikke bestemt ikke smages.
Agar pulver – Næringsindhold pr 100 gram
Agar pulver økologisk – Næringsindhold pr 100g:
- Energi: 720 KJ / 172 Kcal
- Fedt: <0,5 g – heraf mættet fedt: <0,01 g
- Kulhydrater: <0,05 g – heraf sukkerarter: <0,05 g
- Fibre: 86 g
- Protein: <0,05 g
- Salt: 1,3 g
Ingredienser: Agarpulver* – E406 – GMOfri og glutenfri – udvundet af alger – *økologisk certificeret
Allergener: kan indeholde spor af nødder, soja og lupin.
Opbevares tørt, ikke for varmt og ikke i direkte sollys. Der er genluk på posen.
Agar agar pulver anvendelse:
Man bruger agar agar pulver i et koncentrationsforhold, der er meget lavt. Laver du eksempelvis vegansk ost, skal du bruge mellem ½-1 spsk af pulveret til ca. ½ kilo ost. Her er det helt klart tilrådeligt, at du følger en god opskrift. Det kan nemlig hurtigt give en meget gummiagtig konsistens, eller slet ikke virke, hvis forholdet er forkert.
Bemærk: dette er agarpulver. Det er ikke det samme som agarflager. Agarflager bruges sjældent til at lave hjemmelavet vegansk ost eller fromage mv. Her er det stort set altid agar i pulverform, der anvendes. Og hvis du skal følge en opskrift, der bruger flager i stedet for pulver, skal du ikke bruge lige så meget volumenmæssigt. F.eks. 1 spsk agarflager svarer måske til en teskefuld agarpulver – eller mindre. Hvis opskriften er på volumenbasis, er der altså meget forskel. Hvis der derimod er tale om vægt/gram, vil det være ca. samme mængde.
Man skal koge agarpulveret op i væske, inden det eksempelvis tilsættes en hjemmelavet osteblanding, mousse eller gele. Men man kan også koge det op sammen med eksempelvis frugtsaft, hvis man laver gelé. Det får ikke en stivelseseffekt, hvis det ikke koges op.
Agar sætter sig, modsat gelatine, ved stuetemperatur. Og det holder også formen, når det ikke står på køl. Det får en mere fast konsistens, når man anvender det, end hvad man vil få med gelatine.
Biovegans doseringsvejledning / anvendelse:
Dosering Agar Agar:
Cirka 1 teskefuld med top (3,5 g) svarer til cirka 6 plader gelatine og gelerer 500 ml væske. Juster doseringen afhængigt af den ønskede fasthed.
Forberedelse til varm masse – 500 ml:
Bland 3,5 g agarpulver med 100 ml væske, indtil den er jævn, og rør derefter den resterende væske i (400 ml). Lad blandingen simre i 2 minutter og lad den derefter trække i køleskabet i 3 timer.
Forberedelse til kolde retter:
Bland 3,5 g pulver med 100 ml væske, indtil det er jævnt, og lad det simre i 1 minut under forsigtig omrøring. Lad det køle lidt af, og tilsæt derefter gradvist de kolde ingredienser og rør forsigtigt rundt. Lad det herefter sætte sig i køleskabet i 3 timer.
Bemærk: Agarpulveret gelerer, når det afkøles til under 35°C.
Opskrifter med agar
Hvis du overvejer en hjemmelavet vegansk ost, er gærflager, der også kaldes ernæringsgær og nutritional yeast), næsten et must. Du finder Nutty Vegan gærflager / ernæringsgær med en fantastisk ostesmag her på shoppen.
Opskrifter:
Vegansk ost:
Nem opskrift på vegansk ost med gærflager og agar pulver >>
- Vil du gerne lave tærtefyld med agarpulveret, så finder også en opskrift på en lækker vegansk sommertærte her >>.
- Mia Sommer har også en populær opskrift på en genial vegansk kødpølse. Måske den er noget for dig. Du finder den her >>.
- Er du til vegansk citronfromage, så har Vanløse Blues en lækker opskrift her >>.
- Vil du gerne lave en skøn vegansk moussekage med citronmousse er der en opskrift her >>.
Pulveret kan faktisk også bruges som fortykningsmiddel el. jævner til bl.a. saucer og dressinger. Her er mængden man skal bruge dog endnu lavere end til f.eks. oste. Og det skal stadig koges op, hvis det skal have en stivelseseffekt.
Hvad er agar agar pulver?
Agar agar pulver er en type vegansk gelatine, der er udvundet af alger. Det smager dog slet ikke af hav eller alger, og er helt lugt- og smagsneutralt. Det er ikke 100% transparent / gennemsigtigt, når man eksempelvis bruger det til géle. Men det betyder intet, hvis du skal bruge det til at lave en fast vegansk ost, dessert eller måske en lækker vegansk cheesecake. Hvis du finder færdigvarer med algestivelsen, så hedder det E406 på varedeklarationen. Men trods at være et e-nummer, er det helt naturligt.
Idet agarpulver indeholder så mange fibre (her er det 88 gram per 100 gram), er det noget, der hurtigt fordøjes. Netop pga. det høje fiberindhold er der endda nogle, der bruger det som et middel mod forstoppelse. Det har været brugt i Asien i flere århundreder, og bruges flittigt i dag – især i desserter. Selvfølgelig især i de veganske og vegetariske af slagsen.
I Asien har agar – både som pulver og plante – været brugt i århundreder til sundhedsmæssige formål. I Japan kaldes det Kanten, og det er helt det samme. Kært barn har mange navne.
Er agar sundt?
Agar pulver indeholder rigtig mange fibre, ikke ret meget fedt og ingen sukkerarter. Det er naturligt glutenfrit, sojafrit og selvfølgelig fri for alt, der har med animalske produkter at gøre. Som nævnt ovenfor, er de mange fibre med til at sætte gang i tarmsystemet, hvilket er sundt for kroppen.
Agaralger indeholder mange gode næringsstoffer – eksempelvis: Calcium, jern, zink, potassium, mangan og folat. Dog i meget små mængder, idet man jo ikke bruger ret meget ad gangen.
Virker det helt som gelatine og husblas?
Agar pulver stammer fra alger, hvor gelatine og husblas stammer fra grisehud eller rester fra knogler af grise, fisk eller køer. Allerede der, er der stor forskel. Men egentligt virker de to/tre slags stivere /fortykningsmidler på samme måde. De skal dog slet ikke tilberedes på samme måde. Agarpulver smelter ved 85 grader, og begynder at sætte sig hurtigt. Gelatine smelter ved 35 grader. Men alt efter opskriften, kan det nogle gange kræve, at en ret sættes på køl, inden gelatinen/husblassen sætter sig. Det undgår du med agar, der sætter sig allerede ved stuetemperatur. Og det beholder formen. Det er et alternativ til vegegel (vege gel), der faktisk består af agar, men som også er tilsat johannesbrødkernemel, konjacpulver og maltodextrin.