Hvedegluten (seitanmel/vital wheat) 250g

19,00 DKK

På lager

Vital Wheat Gluten (glutenmel / hvedegluten) – fra Nutty Vegan

Indhold: 250 gram (findes også i pose med 500 gram)

Vital Wheat gluten på dansk er hvedegluten (eller glutenmel el. seitanmel). Det bruges især til veganske køderstatningsretter som seitan-steg, mock duck, veganske bøffer og pølser (opskrifter her). Brug lidt af melet til bagning og få fantastisk luftige og spændstige boller og brød.

75 gram protein pr 100 gram – kun 9 gram kulhydrater pr 100 gram

Hvad er vital wheat gluten /glutenmel? Hvad er næringsværdien? Hvordan bruges det i madlavning? Læs med nedenfor.

Del med andre:
Del på facebook
Del på email

Beskrivelse

glutenmel køb - vital wheat gluten på danskVital wheat Gluten / Glutenmel / Hvedegluten fra Nutty Vegan – næringsindhold og info:

Vital wheat gluten, glutenmel, seitanmel eller hvedegluten. Uanset hvad du kalder det, er det helt det samme.

Nutty Vegan er vores eget veganske brand, og du kan også købe vores hvedegluten her på shoppen i poser med 500 gram.

Næringsindhold per 100 gram Nutty Vegan Hvedegluten /vital wheat gluten:

 • ENERGI 1632 KJ/ 386 KCAL 
 • FEDT 6 g – Heraf mættet fedt 1 g 
 • KULHYDRATER  9 g – Heraf sukkerarter 4% 
 • KOSTFIBRE  1,5 g 
 • PROTEIN  75 g 
 • SALT   0,25 g 

 

Ingredienser: hvedegluten. Opbevaring: Tørt, køligt og tætlukket. Oprindelse: Polen.

Bedst før ofte god efter: 17.08.2021

Vital wheat gluten på dansk er hvedegluten og glutenmel

Vital wheat gluten kaldes på dansk både hvedegluten, glutenmel, seitanmel og proteinmel. Så ja, kært barn har mange navne. Men det er én og samme type mel, der er tale om, når der eksempelvis i mange engelske veganske opskrifter står vital wheat gluten.

Hvordan laves vital wheat gluten?

Processen med fremstillingen af vital wheat gluten (hvedegluten / glutenmel) starter først, når hveden er blevet kværnet til mel. Det helt ordinære hvedemel bliver så vasket, hvor blandt andet stivelsen og noget af farven vaskes væk. Samtidig aktiveres glutendelen i melet – og gluten er dét, der indeholder proteinerne i mel, og det, der gør dej (og vegansk kød) super spændstigt. Den masse man står tilbage med, bliver så tørret og kværnet til mel på ny. Men så er egenskaberne for melet helt anderledes, og så er det, at man kan kalde det vital wheat gluten. I hvert fald i de engelsksprogede lande.

Helt nyt i Danmark – men glutenmel er en gammel nyhed

hvedegluten køb tilbud - seitanmel og vital wheat gluten

Glutenmel /Vital wheat gluten er noget forholdsvist nyt på det danske marked. Mange, især veganere, har opdaget meltypens geniale egenskaber, så derfor er der kommet stor efterspørgsel. Også herhjemme.

Forskere har sporet meltypen helt tilbage til det 6. århundrede, hvor det blev brugt i det asiatiske køkken. Som køderstatning – netop pga. det ekstremt høje proteinindhold. Det blev dengang kaldt seitanmel, og det er der fortsat en del, der kalder det. (Du har måske hørt om seitansteg, seitanbøffer og seitanpølser.) Men kernen af det er glutenindholdet, så derfor kalder vi det hvedegluten og glutenmel på dansk. På tysk hedder det weizengluten. I USA hedder det vital wheat gluten, og i England er det bare wheat gluten. Så det er en lidt nutty omgang navne, men nu kan du måske bedre finde rundt i det.

Hvad kan man bruge vital wheat gluten (glutenmel) til?

Du kan bruge glutenmel /vital wheat gluten til at lave hjemmelavede veganske køderstatningsretter, og så er det genialt til at bage luftige og super spændstige boller af det. Ud over at melet er sprængfyldt med proteiner, er der meget få kulhydrater i. Så er du på en LCHF-kost, er det rigtig godt.

Hvis du ikke har prøvet det før, vil du helt sikkert blive positivt overrasket, over den konsistens melet giver som vegansk ‘kød’. Pludselig kan du lave både veganske burgerbøffer, kylling, steaks, pølser, mock ducks og sild – og få en konsistens (og smag) der ikke ligger langt fra the real deal. Helt uden kød – og med masser af proteiner. Win win win.

vital wheat gluten opskrifter - nutty vegan glutenmel

Hvor langt rækker 250 gram af Nutty Vegans Hvedegluten /glutenmel?:

Bruger du vores hvedegluten /glutenmel til køderstatning (seitan), kan 1 pose med 250 gram række til:

 • Ca. 6 veganske burgerbøffer (ud fra opskriften nedenfor)
 • Vegansk kylling (pulled seitan) til ca. 6 personer (ud fra opskriften nedenfor)
 • Ca. 5 veganske spegepølser (ud fra opskriften nedenfor)
 • Ca. 8 seitanbøffer/veganske steaks (ud fra opskriften nedenfor)
 • Ca. 7-10 veganske ‘sild’ (ud fra opskriften nedenfor)
 • Ca. 12 veganske pølser (ud fra opskriften nedenfor)

Ud over selve melet, skal der selvfølgelig lidt andre ingredienser i, når man bruger melet som køderstatning. Men de ekstra ting er hovedsageligt krydderi og også tit ½-1 dl. kogte bønner, linser eller kikærter. I hvert fald ud fra nedenstående opskrifter. Men ikke ret meget mere. Så bare 250 gram af det proteinholdige glutenmel rækker meget langt.

Hvordan bruges vital wheat gluten /glutenmel til bagning af brød?

vital wheat gluten dansk - glutenmel køb

Hvis du er pjattet med luftige, spændstige og bløde boller og brød med det, som de i f.eks. Den Store Bagedyst kalder langt bid, kan det kun anbefales, at du skifter lidt almindeligt mel ud med vital wheat gluten/glutenmel. Konsistensen bliver formidabel. Glutenmel får dejen til at hæve ekstra meget, og eksempelvis boller bliver fantastisk luftige, bløde og spændstige.

Hvis du eksempelvis har en opskrift på boller, hvor der skal bruges 600 gram mel, bytter du ca. 100 gram ud med Nutty Vegan hvedegluten. Mere skal der ikke til, og du vil bestemt ikke fortryde det. Når du arbejder med dejen, vil du også opleve, at der kommer masser af små luftbobler, og dejen bliver nærmest elastisk.

Går du efter at lave hjemmelavede proteinboller, er det selvfølgelig også oplagt, at bruge hvedegluten/ glutenmel i bolledejen. Men bemærk at du ikke bare kan erstatte alt mel med glutenmel, for så bliver brødet ekstremt sjasket og helt ubagt.

Opskrifter med vital wheat gluten / glutenmel

Der er masser af super nemme og rigtig gode opskrifter med vital wheat gluten/glutenmel /hvedegluten på veganske-opskrifter.dk

Vi har lånt nogle af dem. Prøv eksempelvis følgende opskrifter, hvor melet bruges som seitanmel – altså til at lave vegansk ‘kød’ i forskellige former og med forskellig smag – bl.a.:

Køderstatning:vegansk kylling af hvedegluten

 

Hvis du vil bage super luftige boller og brød og bruge hvedegluten / glutenmel pga. dets formidable evne til at hæve og give struktur, så prøv disse opskrifter:

Boller:

Vital wheat gluten/ glutenmel kan RIGTIG meget, så det er næsten et must, hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med det.

Yderligere information

Vægt0.25 kg

TILMELD DIG NYHEDSBREVET