Beskrivelse
Hvedegluten fra Nutty Vegan – næringsindhold og info:
Nutty Vegan er et dansk vegansk brand. (Du finder også Nutty Vegan hvedegluten i storkøb 2,5 kilo ).
Næringsindhold per 100 gram:
- ENERGI 1698 KJ/ 401 KCAL
- FEDT 5,7 g – Heraf mættet fedt 1,6 g
- KULHYDRATER 6,7 g – Heraf sukkerarter 1,3 g
- PROTEIN 81 g
- SALT 0,04 g
Ingredienser: HVEDEGLUTEN. Allergener: hvede og gluten. Kan indeholde spor af soja, selleri, sennepsfrø og sesamfrø.
Opbevaring: Tørt, køligt og tætlukket (der er genluk på posen).
Hvedegluten er det samme som seitanmel
Hvedegluten er præcis det samme som seitanmel (seitanfix). Og for at gøre det endnu mere besværligt at finde rundt i, så kaldes det også glutenmel, proteinmel og ikke mindst; vital wheat gluten. Også derfor er der også trykt 4 ud af de 5 kaldenavne på etiketten på posen. Så er der nemlig ikke noget at være i tvivl om. Og dog, for det er noget temmeligt nyt på det danske marked. Så hvad er hvedegluten egentligt?
Hvad er hvedegluten / seitanmel?
Hvedegluten (seitanmel) er en slags power-mel, der stort set kun består af gluten. Gluten fra hvede. Gluten er faktisk det, der udgør proteinerne i mel generelt. Og idet der er hele 81 gram protein i Nutty Vegan hvedegluten pr 100 gram, er der ikke meget tilbage ud over proteinerne fra gluten-delen.
Hvordan fremstilles hvedegluten?
Hvedegluten (seitanmel) fremstilles til at starte med som almindeligt hvedemel. Men så går arbejdet rigtigt i gang. Hvedemelet bliver vasket, for netop at aktivere proteinerne (glutendelen). Så fjernes alt vandet, og alt der ellers følger med fra hvedemelet. Heriblandt stivelsen og meget af farven. Så man står tilbage med en proteinmasse. Denne masse tørres, og som sidste del i processen, kværnes det igen til mel. Men så kalder vi det hvedegluten (eller seitanmel, proteinmel – eller alt det andet). Og pga. den langt større arbejdsproces, er denne meltype ikke helt så billig som almindeligt hvedemel. Men man skal til gengæld heller ikke bruge samme mængder, fordi det er så drøjt i brug. Reelt har det jo slet ikke samme egenskaber som almindeligt hvedemel, så egentligt kan man slet ikke sammenligne de 2 mel-typer.
Det helt geniale seitanmel – men hvad er seitan?
Seitanmel (hvedegluten) er super genialt for især veganere, og de der gerne vil spise mere proteinindholdigt og kødfrit. Men det er slet ikke noget nyt. Seitanmel blev allerede brugt i Asien i det 6. århundrede, som en helt normal ingrediens i det asiatiske køkken. Netop fordi det kan erstatte kød – både med proteinindhold, næringsværdi, smag og konsistens. Du har måske hørt om seitansteg, seitanbøffer og seitanpølser (opskrifter nedenfor)? Og ja, det er blandt andet det, man kan bruge seitanmel (hvedegluten) til. Og det er helt genialt.
En pose med 500 gram hvedegluten /seitanmel fra Nutty Vegan giver nok mel til, at du eksempelvis kan lave disse køderstatningsretter:
- Ca. 11-12 veganske burgerbøffer (ud fra opskriften nedenfor)
- ca. 8 veganske spegepølser (ud fra opskriften nedenfor)
- ca. 12 veganske steaks (ud fra opskriften nedenfor)
- ca. 15-17 hele veganske sild (ud fra opskriften nedenfor)
- ca. 24 veganske pølser (ud fra opskriften nedenfor)
Der skal også andre ingredienser i ovenstående forslag, men det er hovedsageligt krydderier og ½-1 dl. kogte bønner eller kikærter. That’s it. Det er overraskende nemt at lave super lækre og smagfulde kødalternativer med hvedegluten. Og det er der ikke noget nutty ved.
Brug det til at bage fantastisk luftigt og blødt brød med laangt og spændstigt bid
Men ud over at du kan bruge hvedegluten til seitan og diverse køderstatningsretter (se opskrifter nedenfor), så er det også helt fantastisk til bagning. Hvis du gerne vil have de mest luftige, bløde og spændstige (langt bid) brød og boller, så byt lidt almindeligt mel ud med hvedegluten. Det vil du bestemt ikke fortryde. Og bare vent; du vil sikkert snart se, at det bliver brugt i Den Store Bagedyst…. Men du kan ikke bare erstatte det med almindeligt mel! Hvis du har en opskrift, der lyder på 600 gram hvedemel, så skal du bare erstatte ca. 100 gram af det almindelige hvedemel med hvedeglutenmelet. Der skal ikke mere til.
Opskrifter hvor det bruges som seitanmel:
På veganske-opskrifter.dk er der masser af nemme og lækre hvedegluten opskrifter, hvor det bruges som seitanmel
– og her på siden finder du opskrifter hvor meltypen bruges som seitanmel – bl.a.:
- Vegansk kylling (pulled seitan) (video med fremgangsmåde på opskriftssiden)
- Veganske schnitzler
- Vegansk burger (se video med fremgangsmåde nedenfor)
- Veganske nuggets
- Mock duck (video med fremgangsmåde på opskriftsiden)
- Vegansk spegepølse (video med fremgangsmåde på opskriftsiden)
- Veganske sild (video med fremgangsmåde på opskriftsiden)
- Veganske bøffer /steaks (video med fremgangsmåde på opskriftsiden)
- Veganske pølser (video med fremgangsmåde på opskriftsiden)
Opskrifter hvor det bruges som hvedegluten til boller og brød:
Bag super lækre boller med hvedegluten, når det bruges pga. melets evne til at hæve og give struktur. Hvis du er tosset med bløde, luftige og spændstige boller, er du næsten nødt til at prøve det. Du skal kun bruge lidt hvedegluten til en opskrift. Har du eksempelvis en opskrift på boller med 600 gram mel, bytter du bare ca. 100 gram mel ud med hvedegluten.
Her er nogle super gode og nemme opskrifter på bløde, luftige og saftige boller og brød med hvedegluten: