Beskrivelse
Gærflager (nutritional yeast) fra Nutty Vegan – næringsindhold:
Gærflager (nutritional yeast) (glutenfri) fra Nutty Vegan – næringsindhold pr 100 gram:
- ENERGI 1370 KJ/ 327 KCAL
- FEDT 5 g Heraf mættet fedt 1,7 g
- KULHYDRATER 9 g Heraf sukkerarter 8 g
- KOSTFIBRE 27 g
- PROTEIN 49 g
- SALT 0,5 g
Vitaminer pr 100g:
- B1: 30mg
- B2 4 mg
- B3: 23 mg
- B5: 7 mg
- B6: 3 mg
- B12: 0,3 μg
Mineraler pr 100 gram:
- Kalium: 2200 mg
- Fosfor: 1500 mg
- Magnesium: 150 mg
- Calcium: 125 mg
- Zink: 6,5 mg
- Jern: 3,5 mg
Gærflager (nutritional yeast / ernæringsgær) indeholder naturligt forekommende B-vitaminer, calcium, fosfor, jern, zink og magnesium.
Gærflager (nutritional yeast) – fra Nutty Vegan – indhold:
Posens indhold: 100% inaktive/ tørrede gærflager (nutritional yeast / ernæringsgær) – glutenfri. Pakket på en allergenefri fabrik.
Oprindelse: Frankrig.
Opbevares tørt, mørkt, køligt, ikke sammen med stærktlugtende fødevarer og tætlukket (der er genluk på posen).
Find endnu mere info om gærflager generelt under billedet. Bl.a. hvordan de laves, og hvad de kan bruges til.
Hvad er gærflager? (Nutritional yeast på dansk)
Gærflager, der på engelsk kaldes nutritional yeast, kendes også som ernæringsgær i Danmark. Det er tørret og inaktivt gær. Det har dog intet at gøre med det gær, du kender og bruger til bagning. Slet ikke. Så selvom navnet lyder en anelse sært, så tag ikke fejl; gærflager smager fantastisk. De kan faktisk sagtens spises ‘rå’ – altså direkte fra posen. Selvom det nok er de færreste, der gør det. At flagerne samtidig giver en fantastisk smag – oste-agtig med et lille hint af nødder – gør flagerne til et fantastisk godt krydderi. Det er også dét, de skønne flager primært bruges som. Især for flagernes ostesmag, så du eksempelvis kan lave hjemmelavet vegansk ost og mornay sauce/ bechamel sauce. (Opskrifter nedenfor).
Flagerne kan bruges i alverdens typer af retter. Derfor bliver det mere og mere populært at bruge dem i stort set alle former for madlavning. Man kan også bruge dem som en smagsgivende jævner i f.eks. saucer, supper og gryderetter. Derfor er de netop oplagte til hjemmelavet ostesovs (bechamel, mornay, carbonara mv.).
Hvis du har set meget på engelske og/eller amerikanske opskrifter, kaldes de små smagsgivende flager for nutritional yeast. De skal ikke forveksles med ‘brewer’s yeast’, der som navnet antyder, bruges til at brygge øl. Netop fordi gærflagerne er så sunde, kaldes de også ernæringsgær på dansk. Kært barn har mange navne.
Hvordan laves nutritional yeast/ gærflagerne?
Man laver gærflager (nutritional yeast) ved at dyrke en gærtype på naturlige næringsstoffer. Det er tit glukose fra sukkerrør eller roemelasse, der bliver brugt som basis for dyrkningen af de inaktive flager.
Når dyrkningen har nået et vidst stadie, bliver gærens egenskaber deaktiverede via varmebehandling. Herefter høstes gæren, tørres, smuldres og pakkes. Og voila; gærflager.
Hvordan ser de ud?
Man kan sammenligne gærflagernes udseende med fintrevet, tørret parmesanost, som du kan se på billederne. Det er små hvide/gullige flager der, trods at de er veganske, bidrager med en lækker umami-ostesmag. Også derfor er de et storhit, hos de der gerne vil lave hjemmelavet vegansk ost (opskrift) og ostesovse som vegansk mornay sauce og bechamelsauce (opskrift).
Nutty Vegan glutenfri gærflager / nutritional yeast er mere lyse end mange andre varianter. Det er de fordi, der ikke er tilsat andet end rene flager. Derfor er de også meget velegnede, når man for eksempel gerne vil lave hjemmelavede hvide oste – eksempelvis vegansk mozzarella. Hvis du gerne vil have en mere gul farve, kan du evt. tilsætte lidt gurkemeje eller paprika eller karry.
Men de smagsgivende flager kan bruges til meget mere – mere nedenfor.
Hvad kan man bruge gærflager til?
Man behøver selvfølgelig slet ikke at være vegetar eller veganer for at bruge gærflager.
Gærflager brugt som krydderi, er en super god smagsgiver. Har du ikke prøvet dem, er det næsten et must.
Du kan blandt andet bruge gærflagerne (nutritional yeast) sådan her (Opskrifter længere nede på siden):
- Som ostesmagsgiver i hjemmelavet vegansk ost
- Som krydderi i (plante)fars til bøffer eller deller
- Som krydderi i vegansk kødsovs og i vegansk lasagne
- Som krydderi i hjemmelavet pålæg som vegansk spegepølse og postejer
- Drys det over pastaen som en slags vegansk parmesan
- Som umami-smagsgiver i gryderetter
- Som ostesmagsgiver i vegansk mornay eller bechamelsauce
- Som smagsgiver til hjemmelavet vegansk bacon (du finder den originale opskrift på lækon hos veganer.nu her >>)
- Drys det over popcorn for en super umami-smag
Ja, generelt er der ingen ende på mulighederne for at bruge de små flager, for de giver en fantastisk smag til rigtig mange retter. Og hver gang du bruger dem, tilsætter du lige lidt ekstra protein, fibre, vitaminer og mineraler til din mad. Det er vidst win win.
Gærflager opskrifter
Du finder masser af spændende opskrifter med gærflager (nutritional yeast) på veganske-opskrifter.dk
Her på siden finder du f.eks. opskrifter med gærflager på:
- Vegansk ost
- Vegansk kylling (pulled seitan)
- Vegansk lasagne / til mornay sauce
- Vegansk spegepølse
- Veganske veggiedeller
- Veganske bøffer /steaks
- Veganske burgerbøffer