Beskrivelse
Ernæringsgær / gærflager fra Nutty Vegan – næringsindhold:
Ernæringsgær / Gærflager (nutritional yeast) (glutenfri) næringsindhold:
- ENERGI 1370 KJ/ 327 KCAL
- FEDT 5 g Heraf mættet fedt 1,7 g
- KULHYDRATER 9 g Heraf sukkerarter 8 g
- KOSTFIBRE 27 g
- PROTEIN 49 g
- SALT 0,5 g
Vitaminer pr 100g:
- B1: 30mg
- B2 4 mg
- B3: 23 mg
- B5: 7 mg
- B6: 3 mg
- B12: 0,3 μg
Mineraler pr 100 gram:
- Kalium: 2200 mg
- Fosfor: 1500 mg
- Magnesium: 150 mg
- Calcium: 125 mg
- Zink: 6,5 mg
- Jern: 3,5 mg
Nutty Vegan Gærflager/ ernæringsgær indeholder blandt andet forskellige B-vitaminer, jern, calcium, fosfor, magnesium og zink. Læs meget mere om egenskaberne, og om hvordan det egentligt laves, nedenfor.
Ernæringsgær / gærflager – fra Nutty Vegan – Indhold:
Indhold: Inaktive, tørrede gærflager / ernæringsgær.
Pakket på en allergenefri fabrik. Oprindelsesland: Frankrig.
Der er smart genluk på posen.
Bør opbevares tørt, mørkt, køligt og tætlukket.
Find endnu mere info om gærflager generelt under billedet.
Ernæringsgær – hvad er det?
Ernæringsgær, der er bedre kendt i Danmark som gærflager (nutritional yeast på engelsk), er tørret, inaktivt gær. Det er små flager, der ikke kan sammenlignes med almindeligt gær, som du kender. Slet ikke. Så på trods af at navnet lyder lidt specielt, så tag ikke fejl; ernæringsgær / gærflager kan sagtens spises rå. Flagerne giver en fantastisk smag – oste-agtig med et hint af nødder – og det gør dem til et rigtig lækkert krydderi i alverdens forskellige retter. Også derfor bliver det mere og mere udbredt at bruge flagerne i rigtig mange former for madlavning. Ikke mindst i saucer og supper, da de også kan bruges som jævner.
Har du kigget på mange engelske opskrifter, bliver flagerne kaldt nutritional yeast. Det skal dog ikke forveksles med ‘brewer’s yeast’, der som navnet antyder, anvendes til ølbrygning.
Hvordan laves gærflager?
Man laver gærflager (ernæringsgær) ved at dyrke en gærtype på helt naturlige råvarer. Her bruges ofte glukose fra sukkerrør eller roemelasse som basis for dyrkningen af de inaktive gærflager.
Når dyrkningen når et vist stadie, varmebehandles gæren, så egenskaberne deaktiveres. Herefter høstes, smuldres og pakkes det. Og voila; gærflager / ernæringsgær.
Hvordan ser flagerne?
Du kan sammenligne gærflagers udseende med f.eks. fintrevet og tørret parmesanost. Som du også kan se på billedet. Flagerne er hvide/let gullige, og trods at de er veganske, giver de en super lækker umami-ostesmag. Derfor er flagerne super populære, hvis man ynder at lave hjemmelavet vegansk ost og ostesovse som bechamelsauce og mornay sauce. På vegansk manér.
Nutty Vegan glutenfri ernæringsgær / gærflager er lysere end mange andre typer. Det er blandt andet fordi, at der ikke er brugt tilsætningsstoffer som hvedemel og salt. Også derfor er de meget velegnede, hvis du f.eks. vil lave hjemmelavede hvide oste – som vegansk mozzarellaost. Vil du gerne have en mere gullig farve, kan du eksempelvis tilsætte lidt gurkemeje, karry eller paprika.
Ernæringsgær / gærflager kan bruges til meget mere – se opskrifter nedenfor.
Er ernæringsgær sundt:
Ernæringsgær har et højt indhold af kostfibre og proteiner og indeholder også mineraler og vitaminer. Så om det er sundt, er op til dig at vurdere.
Hvad kan man bruge ernæringsgær til?
Ernæringsgær / gærflager er formidable smagsgivere.
Man kan f.eks. bruge gærflager sådan her (Opskrifter findes længere nede på siden):
- Som oste-smagsgiver i vegansk bechamel- og mornay sauce
- Som oste-smagsgiver i hjemmelavet vegansk ost
- Som vegansk parmesan på f.eks. pastaretter
- Som krydderi i plantefars
- Som krydderi i hjemmelavet pålæg
- Som smagsgiver (og endda jævner) i gryderetter
- Som smagsgiver på popcorn (drysses ud over)
Der er faktisk ingen ende på mulighederne for anvendelsen af de små gærflager. De giver en ekstra skøn smag til rigtig mange retter. Og som en ekstra bonus tilsætter du lidt ekstra protein, fibre, vitaminer og mineraler til din mad, hver gang du bruger dem.