Beskrivelse
Økologisk quinoa – Næringsværdi pr 100g:
Økologisk quinoa fra BiOrganik – De lyse quinoafrø har følgende næringsværdi per 100 gram:
- Energi: 1492 KJ / 352 Kcal
- Fedt: 6,1 g – heraf mættet fedt: 0,7 g
- Kulhydrater: 57 g – heraf sukkerarter: 4,9 g
- Protein: 14 g
- Kostfibre: 7 g
- Salt: 0,01 g
Ingredienser i posen: Quinoafrø* – Økologisk certificereret – pakket på en gluten- og allergenefri fabrik. Oprindelse: Bolivia – HU-ÖKO-01
Hvad er Quinoa?
Hvad er quinoa egentligt for en sag?
Quinoa har været dyrket i flere tusinder af år i Andesbjergene i Sydamerika, og var en af de vigtigste afgrøder i Inkariget. Det er en plante, der er i familie med amaranth-planten, der også bærer spiselige frø.
Superfood
Quinoafrø har et super højt næringsindhold (kaldes også ‘the super grain‘), og derfor har vi taget de små frø til os i Danmark som en superfood. Og så er de glutenfri.
Quinoa har også en fantastisk aminosyreprofil, fordi den har en god proteinbalance (i forhold til andre kornsorter).
Det indeholder desuden bl.a.:
- alle 9 essentielle aminosyrer
- omega-3-fedtsyrer
- magnesium
- jern
- vitamin B og E
- folat
- kalk (faktisk mere end mælk)
- kalium
- zink
Derfor er næringsværdien langt højere end i f.eks. brune og hvide ris. Og det kaldes ikke et superfood for ingenting.
Hvad smager quinoa af?
Quinoa smager mildt, når det er tilberedt, men inden de koges, har de en bitter overflade. Netop pga. den bitre overflade på frøene (saponiner), skal de renses/skylles inden du tilbereder dem.
Tilberedning af quinoafrø:
Quinoafrø skal først lægges i blød i ca. 10 min. Herefter drænes vandet fra i en si, og du skyller dem et par ekstra gange.
Quinoafrø koges med 1 del quinoa til 2 dele vand. Efter ca. 15 minutter er de blevet gennemsigtige og hvide, og er klar til brug efter en hviletid på ca. 5-10 minutter.
Quinoa kan bruges som erstatning for ris, bulgur og alverdens andre typer tilbehør. Men det er også super godt i gryderetter, postejer og i salater.
Opskrifter med quinoa:
Her på siden finder du eksempelvis opskrifter på:
Vegansk ‘kylling’ i karry med quinoa – du finder også vegansk ‘kylling’ her i shoppen.
På veganske-opskrifter.dk finder du bl.a.:
Veganske ‘kødboller’ af quinoafrø til f.eks. boller i karry
TIP: rist quinoafrøene på panden før kogning. Det giver dem en let peanutagtig smag.