Beskrivelse
Sort salt (Kala namak) Ayurveda – næringsindhold pr 100g:
Sort salt (kala namak) fra Nutty Vegan – næringsindhold pr 100g:
- Energi: 0 KJ / 0 Kcal
- Fedt: 0 g
- Kulhydrater: 0 g
- Fibre: 0 g
- Proteiner: 0 g
- Salt: 92,8 g
Ingredienser: Fint, sort salt fra Himalaya – Saltet er udvundet i Himalayabjergene i Pakistan.
Hvad er sort salt – Kala Namak?
Sort salt – Kala Namak – er en salttype fra Indien. Det kaldes også sort salt fra Himalaya.
Det startede ud med at være en indisk vulkansalt, der laves ud fra en ældgammel ayurvedisk metode. Udgangspunktet for salttypen er, at det faktisk i grundformen er pink salt (fra Himalaya – som også findes her på shoppen). Men det varmes op til ekstreme temperaturer, og blandes med indiske urter. Disse urter indeholder bl.a. nogle frø fra en indisk frugttype, der indeholder svovl. Det er blandt andet der fra, at ‘æggesmagen’ stammer. Sort salt /Kala namak indeholder også helt naturlige spor af sulfater, sulfider, jern og magnesium, der alle sammen er med til at give den helt særlige duft og smag i salttypen. Derfor er der også mange, der kalder det et gourmetsalt.
Det er som sådan slet ikke noget nyt. Det kan spores helt tilbage fra før år 0. Her brugte ayurvediske healere det i medicinske sammenhænge. Men det er de færreste, der kender til salttypen i Danmark.
Vegansk æggesmag/-duft
Det er altså svovlindholdet, der giver æggesmagen og den lidt kraftige duft af æg, når det bruges i varme retter. Det dufter heftigt af æg, når du eksempelvis bruger sort salt i en god gang vegansk scramble, og generelt bare, når du tilfører væske til saltet. Det giver selvfølgelig også smagen af æg. Duften fortager sig dog forholdsvist hurtigt, så det i stedet er smagen, der vinder frem. Netop derfor er sort salt (Kala namak) så populær en ingrediens hos veganere og andre, der ikke spiser æg, men godt kan lide smagen.
Lige fra posen, dufter det ikke så heftigt endda. Men når det tilsættes en varm ret, væske eller varmes op, så vil der stinke af æg. Ja, det vil decideret stinke i hele køkkenet. Men kun kortvarigt, så du behøver ikke at finde næseklemmen frem. Duften reduceres væsentligt lidt efter lidt. Saltet er en helt fantastisk smagsgiver, der nemt forvandler en avocadomad, kartoffelmad eller en tomatmad til en vegansk æggemad. En ‘ægge’mad der altid er genial med en stribe vegansk mayonnaise, som du selvfølgelig også finder her på webshoppen.
Hvad smager sort salt fra Himalaya af?
Som nævnt ovenfor, så smager sort salt fra Himalaya af æg pga. de bittesmå mængder af svovl. Men det smager ikke så kraftigt, som du måske vil tro ved den indledende stank (ja, det lugter heftigt til at starte med). Man kan sammenligne det med smagen af blommen fra et æg. Det har en skøn umami-smag, og er genialt, når en veganer har lyst til en ‘æggemad’ eller rør’æg’. Men mange bruger også Kala namak-saltet som et krydderi i alle mulige andre retter – f.eks. i madtærter, hvor man jo ellers ofte bruger æg. For det smager dæleme godt. Saltet tilfører mange gode smagselementer i enhver ret, hvis du erstatter det med almindeligt salt, ikke mindst oven på pålæg på et godt stykke rugbrød eller i en sandwich. Bemærk i den forbindelse, at det jo er salt. Så du skal ikke bruge mere, end hvad du ville bruge af almindeligt salt.
Opskrifter med sort salt Kala Namak
Kala namak er et fantastisk alternativ til salt, især til retter der gerne må smage mere krydret. Det er specielt velegnet til de retter, hvor det gerne må smage lidt af æg. Derfor er saltet så populært i indiske og asiatiske retter som daalretter, chutneys og raitas. I Danmark, og norden generelt, er vi blevet rigtig pjattede med at bruge det til veganske/ vegetariske ‘ægge’retter. Som krydderi i omelet, scrambled eggs (og røræg). Men det er også rigtig godt at drysse på en tomat og avocadomad. Men husk, at du ikke bare skal pøse på af saltet – for det er trods alt salt. Brug det som du vil bruge salt i alle mulige andre retter.
På veganske-opskrifter finder du opskrift med sort salt/ kala namak – både i veganske madmuffins, en scrambled eggs af tofu-opskrift og i en vegansk røræg af kikærtemel. Sidstnævnte er lånt herinde – og den finder du her:
Vegansk rør’æg’ af kikærtemel og sort salt
Opskrift på vegansk rør’æg’ af kikærtemel og sort salt (kala namak) til 3-4 personer:
Ingredienser:
- 65 g kikærtemel (du finder kikærtemel i shoppen her)
- 120 ml vand + 200 ml vand
- ½ grøntsagsbouillonterning + 3 spsk varmt vand
- 1 tsk sort salt
- 1-2 tsk gurkemeje (giver den let gullige farve)
- 1-2 tsk smoked paprika
- 3 spsk gærflager (du finder gærflager her i shoppen)
- 1 spsk loppefrøskaller (fungerer som æg, men kan udelades – du finder loppefrøskaller her i shoppen)
- 20-30 gram finthakket løg (kan udelades)
Fremgangsmåde:
- Mix kikærtemel, smoked paprika, sort salt, gærflager, gurkemeje og loppefrøskaller. Hæld 120 ml. vand i og rør det sammen, til det bliver en pasta.
- Hæld 200 ml vand i en gryde og bring det i kog.
- Hæld kikærtepastaen i gryden, og rør det godt sammen med vandet. Rør/pisk i 3-4 minutter (Pas på det ikke brænder på).
- Hæld blandingen i en skål, og lad det køle af i mindst ½ time. (Det er en god idé at lave det dagen før, og lade det stå i køleskabet, for så bliver det mere fast i konsistensen).
- Mos bouillonterning ud i 3 spsk vand. (Hvis du tilsætter løg, er det nu, at det skal hakkes fint)
- Hæld den afkølede kikærte-masse på en stegepande, og tilsæt vand-bouillon og finthakkede løg.
- Vend/mix det hele godt sammen.
- Varm det på panden i ca. 5 minutter, og lad det trække i 5-10 minutter mere, inden servering.
Er sort salt sundere end almindeligt salt?
Sort salt indeholder mindre natrium end almindeligt salt, og det er natrium, der er forbundet med et for højt blodtryk. Så allerede der er der et plus. Derudover indeholder Nutty Vegan’s sort salt flere mineraler end traditionelt salt. Akkurat som pink salt fra Himalaya. Men ellers er der ikke de store forskelle.
Og husk at det altså er salt. Så selvom det kan være fristende at pøse på, så har det, udover æggesmagen, altså også en funktion som salt. Så det er ikke så hensigtsmæssigt at strø en hel spiseskefuld ud over en håndmad eller i en gryderet (med mindre det er en meget stor portion).
Nutty Vegan – 100% dansk og 100% plantebaseret
Denne type sort salt fra Himalaya har vi fået produceret til vores Nutty Vegan brand. Især fordi vi anser det for en genial ingrediens, der gør plantebaseret kost endnu mere vidtfavnende.
Nutty Vegan er vores eget brand, og det er 100% dansk – trods det engelske navn. Formålet med vores Nutty Vegan-produkter er at gøre de ellers lidt svært-tilgængelige ingredienser til plantebaseret madlavning tilgængelige ét sted. Det skal nemlig være både nemt og prisoverkommeligt at leve uden de animalske produkter. Så du vil i fremtiden se en stor udvidelse af vores eget sortiment.