Beskrivelse
Shirataki ris – næringsindhold pr 100 gram:
Shirataki ris fra BioAsia – næringsindhold pr 100 gram:
- Energi: 42 KJ / 10 Kcal
- Fedt: <0,5 g – heraf mættet fedt: <0,1 g
- Kulhydrater: 0,8 g – heraf sukkerarter: <0,5 g
- Protein: <0,5 g
- Salt: 0,05 g
Ingredienser:
Shirataki ris – Ingredienser:
Vand, konjacmel* (3%), syreregulator: citronsyre. *Økologisk certificeret.
Glutenfri, fedtfri, GMO-fri.
Opbevares tørt og mørkt. Oprindelse: Kina.
Shirataki ris – hvad er det?
Shirataki ris kaldes også konjacris, og de ligner almindelige ris på både udseende og konsistens. Dog er shirataki ris nærmest transparente, og ikke hvide som almindelige ris. Risene er lavet af vand og konjacmel, og består af ca. 97% vand og 3% kostfibre/konjacmel. Netop pga det høje vandindhold er de næsten gennemsigtige, og også derfor indeholder de så få kalorier.
Det er pærenemt og super hurtigt at tilberede dem (mere nedenfor). Men den store popularitet skyldes selvfølgelig det meget lave indhold af kalorier/ kulhydrater. Både shirataki risene og shirataki nudler (shirataki spaghetti) er super populære i Europa netop på grund af det lave kalorieindhold.
Risene suger smagen af de ingredienser, du tilbereder dem sammen med. Helt for sig selv smager de ikke af noget. Derfor kan du bruge dem i og til alverdens forskellige retter.
Konjakrod / konjacrod indeholder de sunde glucomannan fibre
Shirataki ris og shirataki nudler er lavet af vand og mel fra konjacroden/konjakroden, der primært vokser i Asien (se billedet). Konjacroden indeholder de særlige kostfibre, der kaldes glucomannan. Glucomannan-fibre har været brugt i århundreder som et fibersupplement i de asiatiske områder – især i Japan.
Mel af konjacroden bruges derfor også som et fibersupplement, og selvfølgelig til disse nudler. Faktisk kan melet for eksempel også bruges som et fortykningsmiddel lidt som agar pulver (eller gelatine).
Shirataki ris tilberedning
Shirataki ris tilberedning:
Bemærk; risene har en lidt speciel duft lige når posen åbnes. Men de er smagsløse, og lugten forsvinder, når de tilberedes.
- Dræn væsken fra risene, og skyl dem i rent vand (i en si eller et dørslag)
- Kog dem i vand i 2-3 minutter.
- Hvis de skal have samme konsistens som almindelige ris, kan du efter kogning si vandet fra og tørstege dem på en stegepande i ca. 1 minut.
- Server dem for eksempel med grøntsager, veganske frikadeller (opskrift her) og en sauce eller måske til vegansk kylling i karry (opskrift her), eller brug dem i en eller wokret.
Shirataki ris er ideelle til en keto-baseret kost, og når der skal skæres ned for kalorierne – Low carb
Shirataki ris (og shirataki nudler) er en fantastisk erstatning for de traditionelle kulhydratrige ris. De indeholder kun 10 kcal per 100 gram, og er derfor perfekte, hvis man er på en keto-baseret kost, og hvis man gerne vil skære ned på kalorie-indtaget.