Beskrivelse
Liquid aminos – ingredienser
Liquid aminos fra Marigold – ingredienser:
Hydrolyseret grøntsagsprotein (SOJA, majs), vand.
Allergener: indeholder soja.
Glutenfri og vegansk.
Opbevaring: tørt og køligt. Efter åbning opbevares flasken på køl.
Amino liquids – næringsindhold pr. 100 gram:
Næringsindhold pr 100 gram amino liquids fra Marigold:
- Energi: 250 KJ / 59 Kcal
- Fedt: 0,0 g – Heraf mættet fedt: 0 g
- Kulhydrater: 4,9 g – Heraf sukkerarter: 0 g
- Protein: 9,8 g
- Salt: 11 g
‘Liquid aminos fra Marigold Indeholder følgende aminosyrer pr 100 gram:
- Alanin 0,56 g
- Arginin 0,56 g
- Asparaginsyre 1,07 g
- Cystein 0,11 g
- Glutaminsyre 1,87 g
- Glycin 0,43 g
- Histidin* 0,12 g
- Isoleucin* 0,34 g
- Leucin* 0,6 g
- Lysin* 0,54 g
- Methionin* 0,07 g
- Fenylalanin* 0,35 g
- Prolin 0,59 g
- Serin 0,39 g
- Threonin* 0,22 g
- Tyrosin 0,1 g
- Valin* 0,46 g
*essentielle aminosyrer
Liquid aminos – hvad er det egentligt?
Liquid aminos er en slags flydende proteinkoncentrat, hvor proteinerne (aminosyrerne) stammer fra sojabønner. Navnet siger næsten det hele; liquid aminos. Især pga det gode proteinindhold, er det blevet populært som smagsgiver hos veganere og vegetarer.
Aminosyrerne er byggestenene i proteiner – og måske får du skreget ørerne fulde om, hvorfra du får dine proteiner, men det er altså slet ikke så svært.
Du skal dog ikke bælle hele flasken, for der er meget salt (sodium) i.
Amino liquids – Anvendelse
Liquid aminos fra Marigold bruges som en saltet smagsgiver – lidt som du vil bruge tamari eller soya sauce (der jo også er baseret på sojabønner). De flydende aminosyrer har dog en mere umami-agtig smag (altså; det smager endnu bedre).
Det er blevet populært, at bruge flydende aminosyrer i dips, supper, gryderetter, pad thais, dressinger, saucer og ikke mindst i plantefars, og når du f.eks. steger tofu, jackfruit eller soya kød på panden.
Faktisk kan du bytte de flydende aminosyrer ud med tamari/soya sauce, når du følger en opskrift, hvor det indgår.
Der er altså masser af anvendelsesmuligheder, så giv den gas med de kulinariske mesterværker.
Liquid aminos vs. soya sauce?
Liquid aminos og soya sauce er begge (oftest) baseret på sojabønner. Men soya sauce er oftest tilsat hvede, hvor de flydende aminosyrer er helt glutenfri. Derudover er soya sauce fermenteret (indeholder alkohol), og det gør de flydende aminosyrer ikke.
Soya sauce indeholder også mere salt, så smagen er også derefter.