Hjemmelavet mock duck opskrift og ingredienser
Hjemmelavet mock duck opskrift med hvedegluten (seitanmel)
Arbejdstid: 15 min.
Dampetid: 2 x 30 minutter
Stegetid: 3-4 min.
Opskriften giver 2 veganske ‘andebryster’ / mock ducks (eller 4 mindre)
Video med fremgangsmåde nedenfor
Se opskrift på vegansk brun sovs længere nede på siden.
Ca. 130-140 gram Nutty vegan hvedegluten (seitanmel)
( findes i poser med 250 gram eller 500 gram eller 2,5 kilo hvedegluten)
1 lille løg i både (ca. 50 gram)
Ca. 1 dl. drænet rødkål
3 spsk sojasauce
5 svesker
1 spsk ribsgele
1 spsk olie
1 tsk peber
1½ tsk salt
Olie el. vegansk smør til stegning
Fremgangsmåde hjemmelavet mock duck:
Find en foodprocessor eller blender og hæld alle – undtaget hvedegluten – ingredienser i.
Blend til det bliver en ensartet masse.
Tilsæt hvedegluten, og blend til massen bliver en klump, der kører rundt. (Det burde kun tage 10-20 sekunder). Hvis din blender ikke kan få det hele samlet med op, så ælter du det bare sammen.
Ælt ved håndkraft i et par minutter, så glutendelen aktiveres.
Form 2 mock ducks som du ønsker. (Form evt. 4 stk hvis du godt kan lide, at der er mere stegeskorpe til slut).
Hæld ca. 1 liter vand i en stor gryde (Vandet skal ikke røre/gå helt op til dampindsatsen).
Læg låg på gryden, og få det til at koge.
Sæt en dampindsats i gryden, og læg de 2 mock ducks i dampindsatsen (Har du ikke en dampindsats, fås de billigt i bl.a. Ikea).
Efter ca. 30 minutter vender du dem (evt. med en stor madpincet) – så siden der vender op mod låget, nu vender ned mod dampindsatsen.
Læg låg på gryden igen, og lad dem dampe i ca. 30 minutter mere. Giv dem evt. 10 minutter mere, hvis de er meget klæge.
Steg dine mock ducks på en pande i olie eller vegansk smør – nogle minutter på hver side, så de får en fin stegeskorpe.
Og så kan du servere hjemmelavet mock duck – måske med det traditionelle julemadstibehør som brun sovs, rødkål, kartofler og brunede kartofler.
Mangler du en opskrift på vegansk brun sovs? Scroll lidt længere ned. (Færdiglavet vegansk bruns sovs i pulverform – findes her >)
Tip: Du kan sagtens fryse din mock duck ned, når du har dampet den, og så bare tø den op, og stege den, når du skal bruge den. Så kan du nemt forberede julemaden lang tid i forvejen.
Ingredienser til hjemmelavet vegansk brun sovs
Ingen hjemmelavet mock duck uden vegansk brun sovs:
Arbejdstid: 10 min.
Opskriften giver ca. 650 ml vegansk brun sovs (rigeligt til 4 personer)
4 spsk olie eller ca. 30 gram vegansk smør
4 spsk hvedemel
4 dl vand (meget gerne vandet fra kogte kartofler)
1 grøntsagsbouillonterning
1 tsk salt (+ lidt til at smage til med)
Ca. 1 tsk peber
2 spsk ribsgele
2 dl plantedrik
½ dl plantefløde (kan udelades)
2-3 tsk madkulør (indtil du har den ønskede brune farve)
Fremgangsmåde vegansk brun sovs til mock duck og julemad:
Varm olie/smør op i en gryde og pisk melet i med et piskeris.
Tilsæt kartoffelvand (el. bare vand) lidt efter lidt, imens du pisker rigtig godt til, så du undgår klumper i sovsen. Tag evt. gryden af varmen, imens du pisker de første ca. 2 dl vand i.
Tilsæt grøntsagsbouillonterning, plantedrik, salt og peber, og lad det koge op under omrøring/piskning indtil bouillonterningen er opløst.
Tilsæt ribsgele, kulør og plantefløde og kog op igen – under omrøring/piskning.
Smag på sovsen. Mangler der lidt salt, tilsætter du det, er det sødme, der mangler, tilsætter du det.
Er sovsen ikke helt tyk nok, kan du røre 1-2 spsk tapiokamel el. majsstivelse ud i 2-3 spsk vand og tilsætte det, imens du rører/pisker.
Skal det være endnu nemmere, så har vi også Veganz’ sovsepulver til brun sovs, så du endnu hurtigere kan bakse en god vegansk brun sovs sammen.