Veganske pirogger - opskrift
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: Ca. 1 time
Bagetid: 15-18 min.
Opskriften giver ca. 10 mellemstore veganske pirogger
Ingredienser til vegansk 'kød'sovs
50 gram sojagranulat
(du finder Nutty Vegan økologisk sojagranulat i shoppen her >>)
Vand til iblødsætning + ½ grøntsagsbuillonterning
1 finthakket løg
1-2 finthakkede hvidløg (kan udelades)
3/4 dl ketchup eller BBQ-sauce
2 spsk olie
2 spsk gærflager – kan udelades, men bidrager med en god osteagtig smag (findes i shoppen her)
1-2 tsk kulør (for farvens skyld)
Lidt peber
Ingredienser til pirogdejen:
½ pakke gær
250 ml vand
1 tsk sukker
40 gram blød vegansk smør eller planteolie
450 gram hvedemel + det løse
½ tsk salt
Fremgangsmåde: veganske pirogger:
Pirogdejen: Rør gær ud i vand, sukker og olie.
Tilsæt salt og mel og ælt dejen godt sammen.
Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
‘Kød’sovsen: Hæld tørret sojagranulat i en skål eller gryde og tilsæt grøntsagsbuillon og ½-1 liter kogende vand. Lad det trække i ca. 5 min.
Svits løg og hvidløg af med salt og peber i olie i en gryde.
Dræn sojagranulatet i en si, og hæld granulatet i gryden sammen med kulør. Rør det godt sammen.
Tilsæt ketchup og svits et par minutter mere, imens du rører rundt.
Smag til med salt og peber – og så er ‘kød’sovsen klar som fyld.
Når dejen er færdig med at hæve, drysses lidt mel på køkkenbordet, og dejen rulles ud med en kagerulle. Ca. 3 mm tyk.
Med en skål i en passende størrelse presser du ca. 10 cirkler ud i dejen.
Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn.
Fordel ‘kød’sovsen i midten af hver dejcirkel.
Luk dejen sammen omkring ‘kød’sovsen. Brug evt. en gaffel til at presse dej-enderne sammen, så der ikke er huller ind til ‘kød’sovsen.
Pensel evt. med vand eller plantedrik og bag piroggerne på e bageplade beklædt med bagepapir i ca. 15-18 minutter.