Veganske nøddekurve med vegansk chokoladeganache og karamelsauce
En 3-delt opskrift på en vegansk dessert til eksempelvis nytårsaften:
- Veganske nøddekurve
- Vegansk chokoladeganache til bunden af kurvene
- Vegansk karamelsauce
Serveringsforslag; med friske bær og is. (Se evt. opskrift på cremet vaniljeis på veganske-opskrifter.dk)
Opskriften er nok til 4 personer
Ingredienser til veganske nøddekurve
Arbejdstid og bagetid for veganske nøddekurve: I alt ca. 30 min.
Opskriften giver 4 store kurve eller 6 mindre
40 gram hasselnødder
50 gram sukker el. kokossukker (kokossukker findes i shoppen her)
25 gram vegansk smør
2 spsk glukosesirup
Fremgangsmåde nøddekurve:
Rist nødderne i ovnen ved 150 grader varmluft. Ca. 10 minutter
Lad hasselnødderne køle af nogle minutter og gnid så skallen af.
Lad ovnen være tændt og skru op på 180 grader
Blend nødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor.
Tilsæt så resten af ingredienserne og blend til det er ensartet.
Form/rul 4 eller 6 lige store kugler og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lav god afstand mellem dem, for de flyder meget ud.
Bag dem i 12-14 minutter – til de begynder at blive gyldne.
Stil 4 eller 6 glas med bunden i vejret. Lad nøddecirklerne køle af i 2-4 minutter (til de har sat sig en smule, men ikke for meget) og læg så en cirkel over hvert glas. Form dem ned om glassene med det samme, for de størkner meget hurtigt.
Vegansk chokoladeganache - til bunden af kurvene
Arbejdstid: 5 min.
Ingredienser til vegansk chokoladeganache:
40 ml vegansk fløde til piskning (du finder vegansk piskefløde her >>)
Fremgangsmåde:
Varm piskefløden i 10-20 sek. i mikroovnen eller i en gryde. Det skal bare være lunkent.
Smelt chokoladen over vandbad – brug evt. en glasskål eller metalskål over en kasserolle med kogende vand.
Når chokoladen er smeltet, vender du forsigtigt den lunkne piskefløde i med en ske. Rør stille og roligt til det er ensartet.
Lad det køle ned i 10-15 minutter, så det sætter sig lidt, og hæld så lidt i hver bund på nøddekurvene. (Hvis der er et par små huller i kurvene, løber det ikke ud).
Lad den veganske chokoladeganache sætte sig i mindst ½ time.
Tip: Lav evt. både kurve, (karamelsauce) og vegansk chokoladeganache om formiddagen, så det er nemt og hurtigt at anrette, når det skal serveres. Men husk at du ikke skal sætte kurvene på køl eller lukke dem inde i noget tætlukket, for så får du bløde kurve frem for sprøde kurve.
Vegansk karamelsauce - til topping
Du kan også købe en skøn færdig vegansk karamelsauce her (hvis tiden er knap) >>
Arbejdstid: 5-10 min.
Ingredienser til hjemmelavet vegansk karamelsauce:
45 gram kokossukker – giver en rigtig lækker smag (og det smager ikke af kokos) – (findes på webshoppen her)
30 ml vegansk fløde til piskning (findes på shoppen her >>)
25 gram vegansk smør
1½ spsk glukosesirup
2 spsk vand
1 knsp groft salt
Fremgangsmåde:
Varm vegansk piskefløde og smør op i ca. 20-30 sek. i mikroovnen eller i en gryde. Det skal bare være lunkent, og det skal blandes sammen.
Varm vandet op i en gryde, og tilsæt så glukosesirup og kokossukker. Rør til det er smeltet. (Tip: læg evt. låg på i 30 sekunder for at sikre, at kokossukkeret er helt opløst).
Det skal være ca. 160 grader varmt – så det er en god idé at måle temperaturen med et stegetermometer.
Når sukkermassen er smeltet, rører du stille og roligt blandingen med smør og fløde i. Lidt ad gangen.
Lad det koge op under omrøring indtil karamelsaucen får en gylden farve. Det skal ikke blive varmere end ca. 115 grader.
Sæt karamelsaucen på køl i mindst 1 time – gerne længere – og server som topping over is, bær og nøddekurve med ganachefyld.
Du kan evt. købe en god vegansk is – eller du kan lave en lækker og cremet hjemmelavet vegansk vaniljeis – se opskrift på vaniljeis på veganske-opskrifter.dk.