VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Søg

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - VEGANSK WEBSHOP

VEGANSKE PRODUKTER ONLINE - DANSK VEGANSK WEBSHOP

Økologiske gærflager – ernæringsgær – 200g

59,00 kr.

Ikke på lager

Økologiske gærflager (ernæringsgær) –  fra Nutty Vegan

DENNE VARE ER UDGÅET AF SORTIMENTET – SE I STEDET DE GLUTENFRI GÆRFLAGER >>

Indhold: 200 gram (genluk på posen)

BEDST FØR OFTE GOD EFTER 28. FEBRUAR 2022

De små gærflager kaldes også ernæringsgær og nutritional yeast. Flagerne indeholder masser af gode næringsstoffer som kvalitetsprotein, kostfibre, vitaminer (herunder B-vitaminer) og mineraler. De økologiske gærflager giver en skøn oste- og let nøddeagtig smag.

Findes også som glutenfri gærflager >>

Hvorfor er de sunde? Hvad er næringsværdien? Hvordan laves de? Hvad kan de bruges til? Læs med nedenfor.

Del med andre:

Beskrivelse

Økologiske gærflager (ernæringsgær) fra Nutty Vegan – næringsindhold:

Økologiske gærflager (ernæringsgær / nutritional yeast) fra Nutty Vegan næringsindhold:

 • Energi: 1365 KJ/ 325 KCAL 
 • Fedt: 5 g Heraf mættet fedt 1 g 
 • Kulhydrater: 35 g Heraf sukkerarter 1 g 
 • Kostfibre: 20 g 
 • Protein: 25 g 
 • Salt: 5 g 

 

Ingredienser: Inaktive tørrede gærflager*, HVEDEmel*, salt. – *Økologisk certificeret

Allergener: indeholder hvede og gluten. Kan indeholde spor af selleri, sennep og sesam.

Oprindelse: Tyskland. Økologisk kontrolkode: HU-ÖKO-001. GMO Fri.

Opbevares tørt, køligt, ikke sammen med stærktlugtende fødevarer og tætlukket.

Økologiske gærflager (kaldes også ernæringsgær og nutritional yeast) indeholder bl.a. mange forskellige B-vitaminer, jern, folsyre, calcium, magnesium og zink. Proteinerne i flagerne indeholder alle de essentielle aminosyrer. Læs meget mere om de forskellige sunde egenskaber, og hvordan flagerne rent faktisk laves, herunder.

økologiske gærflager køb

Økologiske gærflager / ernæringsgær – hvad er det?

Økologiske gærflager, der også kaldes ernæringsgær i Danmark (og er også kendt som nutritional yeast på engelsk), er tørret og inaktivt gær. Flagerne har intet at gøre med bage-gær. Så på trods af at navnet lyder en kende specielt, så er det faktisk en fantastisk sund type fødevare, der også ofte nydes rå (f.eks. som vegansk parmesan). De små flager giver en super god ostesmag. Derfor bruges de som krydderi i alverdens forskellige veganske og vegetariske retter (især ost, ostesauce, plantekød og pålæg), og gør flagerne til et fantastisk godt krydderi. Netop derfor er de økologiske gærflager blevet super populære i plantebaseret madlavning, hvor kun fantasien sætter grænser.

Hvis du følger meget med i plantebaseret mad på engelsk (engelske opskrifter), bliver de ultrasunde små smagsgivende flager kaldt for for nutritional yeast. Du skal dog ikke forveksle dem med ‘brewer’s yeast’, der som navnet også antyder, bliver brugt til ølbrygning. Netop fordi gærflagerne er så super sunde, bliver de på dansk også kaldt ernæringsgær.

Hvordan laves de?

Økologiske gærflager/ ernæringsgær (nutritional yeast) – altså selve de tørrede gærflager – bliver lavet ved, at man dyrker en særlig type gær på helt naturlige næringsstoffer. Det er oftest glukose fra sukkerrør eller roemelasse, der er basen hvorpå de inaktive flager dyrkes.

Når dyrkningen af gæret når et vist stadie, deaktiveres gærens egenskaber med varmebehandling. Herefter  gæren høstet, smuldret og pakket. Og voila; gærflager.

ernæringsgær nutty vegan økologiske gærflagerHvordan ser gærflager ud?

Du kan sammenligne gærflagernes udseende med fintrevet, tørret parmesanost, som du kan se på billederne. Det er små gullige flager der, trods at de er veganske, bidrager med en lækker umami-ostesmag. Også derfor er de et storhit hos de der gerne vil lave hjemmelavet vegansk ost og ostesovse som mornay sauce og bechamelsauce.

Nutty Vegan gærflager / nutritional yeast er mere lyse end mange andres varianter. Bl.a. fordi der ikke er tilsat alverdens tilsætningsstoffer. Derfor er de også meget velegnede, når man for eksempel gerne vil lave hjemmelavede hvide oste – eksempelvis vegansk mozzarella. Hvis du gerne vil have en mere gul farve, kan du evt. tilsætte lidt gurkemeje eller paprika eller karry.

Men de sunde og smagsgivende flager kan bruges til meget mere – se nedenfor.

Er ernæringsgær /-flager sundt?:

Gærflagerne kaldes netop ernæringsgær, fordi de er super sunde. Som du kan se i næringsinformationen ovenfor, er flagerne fantastisk sunde. Flagerne indeholder masser af kvalitets-proteiner, kostfibre, mineraler og vitaminer, så det er ikke for ingenting, at de kaldes ernærinsgær.

Herunder beskrives de sundhedsmæssige egenskaber lidt nærmere.

Økologiske gærflager indeholder kvalitetsprotein med alle essentielle aminosyrer

Økologiske gærflager (ernæringsgær) indeholder alle essentielle aminosyrer, der blandt andet også findes i kød og mælkeprodukter. Forskellen er selvfølgelig især, at flagerne er helt veganske. De essentielle aminosyrer findes i flagernes proteinstruktur. Aminosyrer er super vigtige for vores sundhed, og er med til at vedligeholde de vitale kropsfunktioner. De essentielle aminosyrer kan kroppen faktisk ikke selv producere. Så det er naturligvis vigtigt, at man så får dem gennem sin kost.

I forhold til mængden af proteiner er gærflager også helt exceptionelle. En spiseskefuld flager indeholder cirka samme proteinmængde som et æg.

Kostfibre og vitaminer i rå mængder i ernæringsgær

Ernæringsgær / økologiske gærflager er en rigtig god kilde til flere andre af de meget sunde næringsstoffer. Udover de gode kvalitetsproteiner indeholder ernæringsgær også mange kostfibre, mineraler og vitaminer.

For veganere og vegetarer er det for eksempel kombinationen af B-vitaminer, der er bemærkelsesværdig. Så når du kombinerer gærflager / ernæringsgær med en varieret kost, er flagerne et rigtig godt supplement til at få godt med kostfibre, mineraler, proteiner og ikke mindst; vitaminer. Det er faktisk ikke alt – der er mere endnu.

Økologiske gærflager indeholder antioxidanter

Økologiske gærflager (ernæringsgær) indeholder de to helt naturlige antioxidanter; glutathion og selenomethionin. Disse 2 antioxidanter er med til at beskytte kroppens celler fra skader fra f.eks. frie radikaler og tungmetaller*. Antioxidanter kan også  hjælpe kroppen med at fjerne miljøbaserede og skadelige toksiner**. Når man spiser fødevarer, der er rigt på antioxidanter – som eksempelvis ernæringsgær, grøntsager, korn og frugt – bliver niveauet af antioxidanter i din krops systemer boostet. Et boost af antioxidanter er rigtig godt for helbredet.

*Læs mere om frie radikaler hos f.eks. netdoktor.dk – **Læs mere om antioxidanter hos sundforskning.dk

Andre fordele ved økologisk ernærningsgær /økologiske gærflager

Ifølge amerikansk forskning viser resultaterne, at (økologiske) gærflager (nutritional yeast) også kan have en reducerende effekt på kolesteroltallet (indeholder beta glucan), og de kan hjælpe til at mindske inflammation. Ikke mindst; flagerne kan gavne immunforsvaret. Bemærk at der stå kan, fordi effekten ikke er påvist ved konkrete faglige undersøgelser. Læs evt. denne artikel (engelsk), der henviser til forskellige amerikanske studier og forskningsresultater. Det er ikke noget, vi har forsket i i Danmark – endnu. Men nu er det jo nok også noget helt nyt for de fleste. Så mon ikke forskningen kommer.

økologiske gærflager nutty vegan

Ernæringsgær anvendelse

Du behøver selvfølgelig ikke at være veganer eller vegetar for at bruge ernæringsgær. Økologiske gærflager / ernæringsgær er så populært at spise, fordi flagerne er så sunde. Men.. det allervigtigste er helt sikkert flagernes smag. Ernæringsgær /gærflager giver nemlig smagen af ost – med et touch af en nøddeagtig smag. Så det er om noget en UMAMI-smagsgiver, som der også står på posen.

Du kan for eksempel anvende ernæringsgær / økologiske gærflager til følgende (du finder opskrifter længere nede på siden):

 • Som smagen af ost i hjemmelavet vegansk ost
 • Som parmesan – hvor du bare drysser det ud over f.eks. en pastaret
 • Som et umami-krydderi i (plante)fars
 • Som oste-krydderi i hjemmelavet pålæg som pølser og postejer
 • Som smagsgiver i gryderetter
 • Som ostesmag i vegansk mornay eller bechamelsauce
 • Eller drys flagerne over popcorn, for at gøre dem ekstra smagfulde

 

Det er kun din fantasi, der sætter grænserne for anvendelsen af de små lækre flager, for de giver en fantastisk smag til rigtig mange retter. Og så er det et kæmpe plus, at du tilsætter ekstra kostfibre, proteiner, mineraler og vitaminer hver eneste gang du bruger dem.

Opskrifter med økologiske gærflagervegansk ost opskrift med nutritional yeast

Du finder masser af spændende opskrifter her på webshoppen (her kan både Nutty Vegan glutenfri og økologiske gærflager anvendes):

Og du finder endnu flere opskrifter med ernæringsgær/gærflager på veganske-opskrifter.dk

Yderligere information

Vægt 0,2 kg