Kikærtemel - Økologisk - 500g

29,00 DKK70,00 DKK

Ryd

Kikærtemel – Økologisk – fra Nutty Vegan

Indhold: 500 gram

Mængderabat: 1 pose á 500g: 29 kr – 2 poser á 500g: 50 kr – 3 poser á 500g: 70 kr. (vælg antal ovenfor)

Kikærtemel har et højt indhold af proteiner og kostfibre.

Melet bruges bl.a. som fiber- og proteinrig erstatning for mel, og er helt glutenfrit. Og så er det fantastisk til at binde plantefars, når du laver veggie-burgere eller postejer. Eller brug det til at lave vegansk rør’æg’ (opskrift nedenfor).

Læs mere om næringsindhold, hvad det er, og hvordan du kan bruge det nedenfor

Del med andre:
Share on facebook
Share on email

Beskrivelse

kikærtemel køb Kikærtemel

Kikærtemel er selvfølgelig lavet af kikærter. Det siger nok sig selv. Kikærter kaldes bl.a. også garbanzobønner. Når kikærterne males til mel, har melet en lidt nutty smag (altså en anelse nøddeagtig). Og så indeholder det masser af gavnlige fibre og proteiner.

Kikærtemel kaldes også garbanzomel og grammel, og har været brugt i Asien og en del af Europa i århundreder.

Måske du er stødt på det i italienske og franske varianter af snacks og bagværk, men vi er blevet eksperter i at bruge det i Danmark. Eksempelvis til proteinpandekager, i postejer og i plantefars.

Kikærtemel fra Nutty Vegan (økologisk) – Næringsindhold pr 100 gram:

Kikærtemel næringsindhold:

  • Energi: 1521 KJ / 364 kcal
  • Fedt: 6 g – heraf mættet fedt: 0,6 g
  • Kulhydrater: 30,7 g – heraf sukkerarter: 10,7 g
  • Fibre: 17,4 g
  • Protein: 19,3 g
  • Salt: 0,02 g

 

Ingredienser: Kikærtemel /Mel af kikærter – økologisk – EU/Ikke EU-jordbrug. Oprindelse: Tyrkiet. Opbevares tørt, køligt og tætlukket (der er genluk på posen).

Kikærtemel opskrifter:

Kikærtemel opskrifter:

vegansk 'rør'ægVegansk rør’æg’ af kikærtemel

Opskrift på vegansk rør’æg’ af kikærtemel til 3-4 personer:

Ingredienser:

  • 65 gram kikærtemel
  • 120 ml vand + 200 ml vand
  • ½ grøntsagsbouillonterning + 3 spsk varmt vand
  • 1 tsk sort salt (for at give det æggesmagen – du finder sort salt her i shoppen)
  • 1-2 tsk gurkemeje (giver den let gullige farve)
  • 1-2 tsk smoked paprika
  • 3 spsk gærflager (du finder gærflager her i shoppen)
  • 1 spsk loppefrøskaller (kan udelades – du finder loppefrøskaller her i shoppen)
  • 20-30 gram finthakket løg (kan udelades)

Fremgangsmåde:

  1. Bland/mix kikærtemel, smoked paprika, sort salt, gærflager, gurkemeje og loppefrøskaller. Hæld 120 ml. vand i blandingen, og rør det sammen til en pasta.
  2. Hæld 200 ml vand i en gryde og kog vandet op.
  3. Hæld mel-pastaen i gryden, og rør det godt sammen med vandet. Rør/pisk i 3-4 minutter (Pas på det ikke brænder på).
  4. Hæld så blandingen i en skål, og lad det køle af. (Lav det gerne dagen før, og lad det stå i køleskabet).
  5. Mos bouillonterning med 3 spsk vand, og hak løget fint.
  6. Hæld den afkølede kikærtemel-blanding på en pande, tilsæt vand-bouillon og løg.
  7. Mos blandingen ud, så væske og løg vendes ind i blandingen.
  8. Varm det i ca. 5 minutter, og lad det trække i 5-10 minutter mere, inden du serverer det.

 

Du finder flere kikærtemel opskrifter på veganske-opskrifter.dk

kikærtemel tilbudHvad kan det ellers bruges til?

Mange bruger kikærtemel som melerstatning i eksempelvis pandekager og brød. Opfindsomme veganere er også begyndt at bruge det til at lave hjemmelavede oste, vegansk røræg og meget mere. Reelt set kan du også lave hjemmelavet kikærtepasta, og stay tuned, for den opskrift er snart på banen her på siden.

I Sydfrankrig bruges det også som en slags polenta, hvor det afkøles, skæres ud og frituresteges – panisse, kaldes det. Vi kan også bare kalde det kikærtefritter. I Italien laver de farinata af det. Farinata er en stor ovnstegt pandekage, der skæres ud i skiver og serveres som snack.

Kikærtemel er også glutenfri mel

Kikærtemel bruges også som glutenfri mel hos glutenallergikere blandt andet pga. dets evne til at give glutenfri brød mere tekstur, og for at få brødet til at hænge bedre sammen. Men husk at du ikke kan erstatte alt mel i en opskrift med kikærtemel. Så bliver det en slags grød i stedet. (Brug eksempelvis tapiokamel, chufa mel, arrowroot pulver eller bananmel i kombination til glutenfri bagning).

kikærtemel købEr kikærtemel sundt?

Svaret er JA, for kikærtemel indeholder alverdens gode næringsstoffer. Kikærter (og mel deraf) indeholder eksempelvis jern, folat, fosfor, mangan og mange gode kostfibre.

Noget andet er, at når man bruger kikærtemel frem for eksempelvis hvedemel, giver det en helt anden mæthedsfornemmelse. Og det er pga. de mange proteiner og fibre, der findes i kikærter, frem for hvede. Samtidig sørger det høje fiberindhold for, at kulhydraterne absorberes langsommere. Det er derved med til at holde blodsukkerniveauet på et balanceret niveau. Fibrene i kikærter og kikærtemel har også en positiv effekt på tarmfloraen – som et højt fiberindhold i fødevarer jo har.

Protein i kikærter

Protein i kikærter er noget af det bedste protein, man kan få. Det er bl.a. fordi kikærter indeholder næsten alle essentielle aminosyrer – på nær en enkelt; methionin. For at leve en sund livsstil, er det vigtigt at få alle essentielle aminosyrer inkluderet i sin kost. Men det er nemt at finde methionin, for det findes bl.a. i mange gængse typer af korn, nødder, frø og også i havre. Derfor er kikærtemel et rigtig godt proteinalternativ til kød- og mejeriprodukter.

Pasta af kikærter

Idet vi er begyndt at spise meget mere plantebaseret, er der nogle forudseende producenter, der har været vågne i timen. Det helt nye er kikærtepasta, som vi har flere varianter af her på shoppen – se alle typer vegansk pasta af kikærter, linser, ærter mv. her >>.

Kikærtepasta er helt genialt, fordi kikærter indeholder så mange proteiner, at man faktisk helt kan undvære kødet, når man spiser pasta lavet af kikærtemel. I stedet kan du lave en lækker ostesauce (se eks. opskriften på mornay sauce her) eller købe en god krydret tomatsovs, og så er der hurtig, sund og proteinrig aftensmad – der smager skønt. Du finder også linsepasta, linsespaghetti, boghvedepasta mv. her på shoppen.

Yderligere information

Vægt 0.5 kg
Antal

1, 2, 3

TILMELD DIG NYHEDSBREVET