Bananmel

20,00 DKK

Ikke på lager

Bananmel lavet af grønne bananer – fra Naturmind. 

UDSOLGT – VI FÅR MERE HJEM TIL MAJ (I 500 GRAM POSER)

Indhold: 250 gram

Et superfood rig på resistent stivelse, der er godt for tarmfloraen. Oplagt som melerstatning for glutenallergikere, og bruges bl.a. til Paleomadlavning.

Brug ca. 25 % mindre bananmel, hvis det erstatter hvedemel i en opskrift. Det er drøjt i brug.

Næringsindhold og mere info om meltypen nedenfor.

Del med andre:
Share on facebook
Share on email

Beskrivelse

Bananmel – hvad er det?

bananmel købBananmel blev for et par år siden udråbt som et nyt superfood – men det er lidt som om, at de danske supermarkeder glemte at købe det ind…. Så det har vi gjort i stedet.

Det bruges især af glutenallergikere og de der kører en paleo-baseret kost til bagning og madlavning. Og det smager (næsten) ikke af banan. Det er mere drøjt i brug end f.eks. hvedemel, så man skal ikke bruge så meget af det. Erstat eksempelvis 200 gram hvedemel med 150 gram bananmel i en opskrift.

Det er sjovt nok en helt almindelig ingrediens i de lande, der har bananpalmer. Der har de, modsat os danskere, ikke nem adgang til hvedemel. Når der står bananpalmer i baghaven i stedet for hvede, ja, så laver man da bananmel af det. Of course.

Hvordan laver man mel af grønne bananer?

Bananmel laves som hovedregel af grønne, ikke-modne bananer. Man tørrer simpelthen bananerne, inden de kværnes til mel. Så det er helt naturligt.

Bananmel af grønne bananer er bæredygtigt

Bananmel er en bæredygtig ingrediens. Hvordan nu det? Du har sikkert hørt om de ‘forfærdelige’ krumme agurker, der jo ikke står mål for EU’s (og/eller regeringens) krav for grøntsagsskønhed. Hvad det nu end er. Men bananer med skønhedsfejl – skal vi ikke bare kalde dem unikke bananer- bliver brugt alligevel. Bananmel bliver nemlig for det meste lavet af de ‘grimme’ grønne bananer, eller de der har fået en på godaw’en under transporten. Og så er bananproducenterne godt klar over, at vi (åbenbart) ikke vil have dem i EU. Men så laver de da bare mel af dem. Det betyder, at de kære unikke bananer ikke går til spilde, og det er da skønt.

bananmel køb online

Er bananmel sundt?

Bestemt – bananmel består nemlig hovedsageligt af resistent stivelse – og det er super godt for tarmfloraen. Resistent stivelse er en fibertype, der er en god kilde til de naturlige præbiotika, der bl.a. stimulerer væksten af gavnlige bakterier i fordøjelsessystemet. Præbiotika findes naturligt i frugt og grøntsager. Herunder selvfølgelig bananer, men mest i de grønne, der har det højeste indhold af resistent stivelse – af alle fødevarer.

Resistent stivelse passerer ufordøjet gennem tarmsystemet, imens det stimulerer væksten af gavnlige bakterier. Og netop derfor er de grønne bananer – også i melform – sundt for kroppen.

En moden banan feder mere end en grøn. Det er fordi, stivelsen forsvinder jo mere moden en banan er. Jo mindre moden en banan er, jo mere resistent stivelse indeholder den. Det betyder, at en grøn banan fordøjes langsommere end en moden, og så optager din krop færre kalorier fra den. Læs evt. mere om resistent stivelse i denne artikel fra TV2.

En mineralrig superfood

Det er ikke kun pga. meltypens formidable fibre, at vi kalder bananmel et superfood.

Melet indeholder nemlig også flere gavnlige mineraler, som:

  • Zink: der er vigtigt for et godt immunforsvar, for helingsevnen, for hjernefunktionalitet og meget mere.
  • Magnesium: der bl.a hjælper mod ømme muskler, med restitution og med søvn.
  • Fosfor: der eksempelvis hjælper med at detoxe kroppen.

Og flere andre. Så alt i alt er bananmel et super alternativ til hvedemel – uanset om du er glutenallergiker eller ej. Er du glutenallergiker, kan vi også anbefale vores økologiske loppefrøskaller, tapiokamel, kikærtemel, chufa mel, mandelmel eller arrowroot pulver.

Næringsindhold Bananmel fra Naturmind pr 100 gram:

Ingredienser: Bananmel

  • Energi: 1545 KJ 350 kcal
  • Fedt: 0,5 g – heraf mættet fedt: 0,5 g
  • Kulhydrater: 80,1 g – heraf sukkerarter: 0,8 g
  • Fibre: 4 g
  • Protein: 2 g
  • Salt 0 g

Oprindelse: Centralamerika – Opbevares tørt, køligt og tætlukket.

Opskrift på veganske glutenfri cookies med bananmel

glutenfri veganske cookies - opskrift med bananmel

Til ca. 16-18 stk:

Ingredienser:

  • 150 gram bananmel
  • 75 gram tapiokamel eller arrowrootpulver
  • 120 gram blød vegansk smør
  • 170 gram kokossukker el. 200 gram sukker
  • 1 spsk loppefrøskaller (fungerer som æg/bindingsmiddel)
  • ½ dl vand
  • 150 gram vegansk chokolade hakket i store stykker
  • 1½ tsk bagepulver
  • ½ tsk salt

 

Fremgangsmåde:

  • Sæt loppefrøskaller i blød i vandet i et par minutter. (Fungerer som vegansk æg).
  • Hæld loppefrøskalle-blandingen i en skål sammen med blød vegansk smør og kokossukker/sukker. Pisk det sammen med en håndmixer.
  • Beklæd 2 bageplader med bagepapir og tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Hæld de resterende ingredienser i skålen, og ælt det godt sammen. (Gem evt. nogle stykker chokolade, som du trykker ned i de færdigbagte cookies, lige når de kommer ud af ovnen).
  • Form 16-18 kugler og læg dem på bagepladerne med god plads imellem.
  • Tryk dem lidt fladere og bag dem så i 15-17 minutter. (De er stadig bløde, lige når de kommer ud af ovnen)
  • Stil dem til afkøling på en bagerist – og efter ca. 10-15 minutter har de fået en sprød skal udenpå og en blød og smagfuld krumme indeni.

Yderligere information

Vægt 0.25 kg

TILMELD DIG NYHEDSBREVET